FD | Fugro versus Boskalis: wie is wie?

Door Pieter Lalkens voor Financieel Dagblad

boskalis-peter-berdowski-fugro-2

Vandaag staan Fugro en Boskalis tegenover elkaar bij de rechter. De inzet: hoeveel beschermingsmuren mag Fugro hebben?

De hoofdrolspelers van de Fugro-stichting op Curaçao.

Gregory Elias

De 61-jarige Gregory Elias is gepokt en gemazeld in de trustsector, in het beheren van vennootschappen dus. Hij was oprichter van Intertrust, dat hij in 2002 aan Fortis verkocht. Het bloed kroop waar het niet gaan kon, want in 2007 begon Elias, geboren in Willemstad, met United Trust.

Hij is tegen wil en dank meerdere keren in het nieuws geweest. Quote probeerde hem in de bekende Quote-500 te krijgen, maar kreeg direct een boze reactie van Elias. Hij had en heeft een kleurrijk klantenbestand, onder wie wijlen Cor Coster en Johan Cruijff. In het opruimen van vastgoed bij SNS Property Finance legde saneerder Buck Groenhof (‘Sir Buck’, noemt Elias hem) contact met Elias voor het oprichten van Antilliaanse vennootschappen waarvan de bedoeling niet helemaal duidelijk was.

Elias behoort tot de notabelen van Curaçao. Hij organiseert diverse activiteiten, waaronder het Curaçao North Sea Jazz Festival.

Gert-Jan Kramer

Een ander opvallend bestuurslid is Gert-Jan Kramer (72). Voor velen is hij ‘Mr Fugro’: hij zwaaide de scepter bij de bodemonderzoeker van 1983 tot en met 2005. Daarna was hij er nog acht jaar commissaris.

Kramer vertrok vorig jaar, nadat was gebleken dat hij halverwege 2014 voor €25 mln aan aandelen Fugro had verkocht. Beleggers waren boos omdat de koers in de tweede helft van dat jaar sterk daalde. Kramer hield vol volgens de regels te hebben gehandeld, maar vond de discussie rond zijn persoon niet in het belang van Fugro en van hemzelf.

Hij is het enige bestuurslid in de stichting dat is aangesteld door het management van Fugro. Onder Kramer als ceo werden alle drie beschermingswallen van Fugro opgeworpen.

Marcel van der Plank

De stichting heeft in de persoon van Marcel van der Plank nog een prominent inwoner van Curaçao als bestuurslid. Van der Plank (64) was in de jaren 2009 en 2010 gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen in Nederland. Hij bekleedde die functie slechts kort, omdat in 2010 een einde kwam aan de Nederlandse Antillen als staatkundige eenheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Na het behalen van zijn hbs-diploma studeerde hij notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van der Plank was ruim dertig jaar (kandidaat-)notaris op Curaçao.

Hij is één van de oprichters van de PAR, de Party for the Restructured Antilles. Tegenwoordig is Van der Plank betrokken bij de monumentenzorg op Curaçao.

Alberto Goede

Alberto Goede, secretaris van de stichting, is volgens zijn LinkedIn-profiel betrokken bij Citco. Bij deze bank en trustmaatschappij is hij mondiaal directeur human resources. Goede is 55 jaar en werd geboren in Paramaribo.

Robert de Paus

Het vijfde en laatste bestuurslid is de 63-jarige Robert de Paus. Deze voormalige accountant en partner van EY (voorheen Ernst & Young) was op Curaçao betrokken bij De Paus & Vesseur, een accountants- en belastingkantoor.

Bron: Financieel Dagblad

Over de auteur Pieter Lalkens

Sinds 2009 verslaggeving over de bankensector. Onderwerpen o.a.: DSB, de opsplitsing van ING, problemen bij Rabobank en nationalisatie van SNS Reaal. Mede-auteur van het boek De Val van SNS Reaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *