FD | Grapperhaus vindt Nederland ‘geen narcostaat’

Minister Ferdinand Grapperhouse

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is het oneens met de Nederlandse Politiebond (NPB), die in een rapport stelt dat ‘Nederland al pijnlijk veel kenmerken van een narcostaat’ vertoont omdat de recherche is overbelast. ‘Dat is niet de betiteling die ik zou gebruiken. Ik denk dat we in Nederland een heel succesvolle bestrijding hebben van de georganiseerde misdaad’, zei hij dinsdag.

De NPB trekt in zijn rapport Noodkreet Recherche. Waar blijft onze versterking aan de bel over de onderbezetting van de recherche. De politiek neemt de noodzaak voor versterking van de opsporing niet serieus, zo stelt de bond. Door onderbezetting en prioritering krijgen volgens de NPB vooral de lichte criminaliteit, zoals oplichting van ouderen en het opsporen van fraude, ‘minder of helemaal geen aandacht’.

2.000 extra rechercheurs
De politiebond wil een deltaplan voor de aanpak van (georganiseerde) criminaliteit. Dat omvat onder meer een spoedige aanstelling van 2000 extra rechercheurs. Grapperhaus noemde dat ‘een erg hoog getal’.

Ook wees hij erop dat het kabinet structureel €267 mln per jaar extra steekt in de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Vrijdag kondigde Grapperhaus een actieplan aan in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de NPB belandt 80% van de aangiften op de plank. Grapperhaus wilde dat cijfer niet bevestigen.

Betere beloning
De NPB wil ook meer mogelijkheden voor de inzet van burgerinfiltranten en kroongetuigen en verbetering van de arbeidsvoorwaarden van rechercheurs door betere beloning, bijscholing en betere doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden. De politiebond sprak voor zijn rapport met bijna vierhonderd rechercheurs.

Twee jaar geleden publiceerde toenmalig minister Ard van der Steur het rapport Handelen naar waarheid, dat kritisch was over de verwaarlozing van de opsporing. Sindsdien is volgens critici, waaronder de NPB, weinig verbeterd

Bron: Financieel Dagblad

Naschrift KKC

2018 02 20 – CONCEPTRAPPORT Nationale Recherche Bond NPB – Noodkreet Recherche Nederland Narcostaat by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *