FD | ING sluit megaschikking met OM in witwaszaken

FD Vasco van der Boon • Financieel Dagblad

Megaschikking ook van toepassing op Cymbal-Troya zaak Curacao

ING is met het Openbaar Ministerie (OM) een schikking overeengekomen in de vier witwaszaken waarin Nederlands grootste bank als verdachte was aangemerkt. INGINGA€11,39-2,53% heeft €775 mln betaald om van de dreiging van een strafproces af te komen. Dit maakten ING en het OM dinsdagochtend voorbeurs bekend.

 

De Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten hadden ING op de korrel vanwege het vermoeden dat de bank internationale witwascircuits zou faciliteren. De vier witwaszaken die het OM onderzocht, beschouwt het OM als ‘exemplarisch’ voor een breed falend beleid binnen de bank. Het OM noemt de vier casussen het spreekwoordelijke ‘topje van de ijsberg’.

In een lang onopgemerkt gebleven passage achterin het jaarverslag over 2016 meldde de bank het onderwerp te zijn van Nederlands justitieel onderzoek. Toen Het Financieele Dagblad de aandacht vestigde op die verstopte alinea daalde de beurskoers van ING met zo’n 5%.

VimpelCom

De verdenkingen waren dat ING onder meer zou hebben geholpen bij het witwassen van steekpenningen van het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom voor de dochter van de Oezbeekse president. Het in Amsterdam hoofdkantoor houdende VimpelCom schikte zijn rol in die corruptiezaak in 2016 door $397,5 mln te betalen aan het Nederlandse OM, plus nog eens hetzelfde bedrag aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat was op dat moment de grootste schikking ooit die een bedrijf in Nederland met het OM overeenkwam. Sinds vandaag is de schikking met ING nu de grootste.

In de onderhandelingen tussen ING en het OM over een mogelijke schikking van de witwasverdenkingen tegen de bank eiste het OM onder meer dat ING zou instemmen met de publicatie van een uitgebreid feitenrelaas over de misstanden die het OM bij de bank zou hebben aangetroffen. Ook zou de bank inzage moeten geven in toekomstige frauderisico’s.

In de schikking staat nu dat De Nederlandsche Bank het door ING beloofde verbeterprogramma intensief gaat monitoren. En: ‘ING zal ook na het sluiten van deze transactieovereenkomst het Openbaar Ministerie actief in de gelegenheid blijven stellen om onderzoek te doen naar mogelijke strafbare feiten (..) ‘. Bij het persbericht waarin het Openbaar Ministerie dinsdag de overeenkomst met ING bekend maakt, is inderdaad een uitgebreid document gevoegd waarin de verdenkingen tegen de bank gedetailleerd staan beschreven.

Feitenrelaas Houston.pdf

Het OM noemt de betaling van in totaal €775 mln een passende en effectieve afdoening. Dit bedrag bestaat uit een boete van €675 mln en een ontneming van €100 mln onterecht verkregen winst. Onderdeel van de schikking is dat de bank extra compliancemaatregelen moet nemen. Het OM zal geen natuurlijke personen vervolgen voor deze witwasaffaires bij ING.

Transactieovereenkomst ING-OM.pdf

Jarenlange en structurele overtreding

Het OM verwijt ING in Nederland ‘jarenlange en structurele overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)’. Dat gebeurde volgens het OM op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten: de bank heeft volgens het OM niet voorkomen dat bankrekeningen van klanten van ING in Nederland tussen 2010 en 2016 zijn gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro’s.

In de openbaar gemaakte transactie-overeenkomst van het OM en ING staat dat de bank de verdenkingen niet zal weerspreken. ‘ING betreurt de gebeurtenissen uit het verleden en neemt hiervan uitdrukkelijk afstand.’ Dat komt neer op een schuldbekentenis van de bank. Het is voor het eerst dat het OM na het sluiten van een schikking de tekst van de overeenkomst zelf publiceert.

Handel in damesondergoed

Het totale witgewassen bedrag in de zaak Troya/Cymbal schat het OM op €300 mln

De tweede zaak witwaszaak die het OM bij ING heeft onderzocht, gaat over de familie Grynsztein die in Curaçao via een Nederlandse handel in damesondergoed volgens het OM circa €150 mln zou hebben witgewassen via haar bankrekeningen bij ING. Het totale witgewassen bedrag in deze zaak schat het OM op €300 mln. Het gaat daarbij om 1 miljoen vermoedelijke witwastransacties. Het had voor ING volgens het OM duidelijk moeten zijn dat deze geldstromen weinig te maken hadden met handel in lingerie en dus ongebruikelijk waren. Ook hier deed de bank onvoldoende cliëntenonderzoek. Alarmsignalen schoof de bank aan de kant als ‘niet ongebruikelijk’.

Een derde casus gaat over een eenmanszaak in bouwmaterialen zonder vestigingsadres in Nederland. Het bedrijf had een zakelijke rekening bij ING NL met daaraan 15 pinautomaten gekoppeld. Die mobiele pinautomaten werden tegen de regels van de ING in, door de eenmanszaak in Suriname geplaatst en gebruikt voor het witwassen van €9 mln crimineel geld.

In de vierde witwaszaak is binnen een jaar €500.000 contant gestort op ING-bankrekeningen van twee aan elkaar verbonden ondernemingen. Deze hielden zich onder de dekmantel van handel in groenten en fruit uit Zuid-Amerika bezig met witwassen. De contante stortingen leverden bij de bank slechts één witwassignaal op, die ING ook veel te laat meldde.

Ralph Hamers

‘We zijn echt tekortgeschoten’, verklaarde ING-topman Ralph Hamers dinsdagochtend bij BNR. ‘De conclusie is helder. We hebben het niet goed gedaan, er mag veel beter worden verwacht van ons.’

Hamers zegt zich ‘zeker verantwoordelijk’ te voelen ‘voor de turbulentie die hierdoor komt’. Maar hij stapt niet op, zoals Rabobank-topman Piet Moerland in 2013 deed toen deze bank een miljoenenschikking trof in de Libor-affaire. Hamers: ‘Ik voel verantwoordelijkheid en neem die, vooral door maatregelen te nemen. We moeten aan de hoogste eisen gaan voldoen om te voorkomen dat het Nederlandse financieel bestel wordt misbruikt voor witwassen.’

Amerikaanse SEC

Ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC had ING in het vizier vanwege de witwasverdenkingen. De woordvoerder van ING zegt hierover dinsdagochtend: ‘We verwachten dat met deze schikking met het OM ook de kwestie met de SEC is afgedaan en dat we aan hen niets hoeven te betalen en van hen verder geen andere maatregelen hoeven te treffen.’ Het Amerikaanse openbaar ministerie had voor zo ver bekend geen onderzoek naar ING lopen.

Onderdeel van de overeengekomen verbeteringen is dat ING de bezetting van de compliance-afdeling inmiddels heeft verdrievoudigd van 150 medewerkers naar 450. De betaalde boete laat ING ten laste komen van de winst in het derde kwartaal. De leden van de raad van bestuur van ING, waaronder bestuursvoorzitter Hamers, zien in verband met de schikking dit jaar af van hun variabele beloning.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *