FD | Intertrust eindigt jaar goed maar blijft tobben met Nederlandse markt

Saskia Jonker

Minder Nederlandse brievenbusmaatschappijen

In het laatste kwartaal van 2017 heeft Intertrust INTER€15,92+10,25% veel goed gemaakt van zijn probleemjaar 2017. De winst en omzet van het beursgenoteerde trustkantoor kwamen in het vierde kwartaal hoger uit, waardoor ook de jaaromzet en -winst hoger uitkwamen dan 2016, zo maakte het bedrijf donderdagochtend bekend.

Maar helemaal uit de problemen is Intertrust nog niet. Vooral de Nederlandse tak, die voor bijna een kwart bijdraagt aan de omzet, blijft kwakkelen. In de zomer van vorig jaar deed het Nederlandse bedrijf een winstwaarschuwing uit nadat er onverwacht hoog personeelsverloop was. Hoewel de leegloop in het afgelopen kwartaal goeddeels werd gestopt, blijft de markt volgens Intertrust ‘uitdagend’.

Minder Nederlandse brievenbusmaatschappijen

Het aantal vennootschappen dat Intertrust in Nederland voor bedrijven en personen opzette, daalde met 9,1%. Het trustbedrijf wijt die daling onder meer aan onzekerheid over veranderingen in het belastingregime. Intertrust is groot in de controversiële business van brievenbusmaatschappijen. Het kantoor zet vennootschappen op waarmee multinationals belasting kunnen ontwijken en beheert die.

De Nederlandse omzet kwam over heel 2017 op nagenoeg hetzelfde niveau uit als in 2016 (€117 mln), de onderliggende brutowinst was wel 3,6% lager op €72 mln. Voornaamste reden voor die daling waren hogere kosten om mensen aan te nemen en andere ‘personeelsgerelateerde kosten’.

De totale omzet kwam uit op €485 mln, 4,4% onderliggend hoger dan een jaar eerder. De aangepaste brutowinst steeg met 3% naar €185 mln. Vooral de Luxemburgse branche, die in 2016 nog kampte met personeelsverloop, deed het nu goed.

Nieuwe bestuursvoorzitter

‘We hebben over de hele lijn sterke resultaten geboekt in het vierde kwartaal’, verklaarde David de Buck, de scheidend topman van Intertrust die zijn vertrek vlak na de winstwaarschuwing afgelopen zomer aankondigde. Hij is eind januari al officieel vervangen door de Amerikaanse Stephanie Miller.

Voor 2018 houdt Intertrust vast aan zijn eerdere groeiprognose voor de onderliggende omzet van minstens 3%. Ook aan het dividendbeleid verandert niets. Over de tweede helft van 2017 is het dividend op €0,33 in cash per aandeel uitgekomen, waarmee het jaartotaal staat op €0,61.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *