FD | ‘Intertrust moet werken aan zijn geloofwaardigheid bij beleggers’

Jan Braaksma • Financieel Dagblad

Intertrust ging in 2015 naar de beurs als een stabiel en voorspelbaar bedrijf

Na slecht ontvangen cijfers over het eerste kwartaal presenteert Intertrust donderdag zijn halfjaarresultaten. De onzekerheid over de Nederlandse markt, een domper in de eerste maanden van 2018, is nog niet verdwenen.

Het trustkantoor heeft last van de dadendrang van staatssecretaris Menno Snel. De bewindsman doet zijn best om Nederland af te helpen van het imago van belastingparadijs, onder andere met plannen om brievenbusmaatschappijen aan te pakken en bronbelasting te heffen op dividenden, rente en royalty’s die naar fiscale vrijhavens stromen.

Euronext

Maar hoe het kabinet deze maatregelen precies wil invullen, is onduidelijk. En dus nemen de klanten van Intertrust minder diensten af, bleek in het eerste kwartaal. Dat doet pijn bij het trustkantoor, dat ongeveer een kwart van zijn omzet uit Nederland haalt.

Intertrust beheert vennootschappen van multinationals, beleggingsfondsen en rijke particulieren. Daaronder zijn ook de brievenbusfirma’s die Snel wil aanpakken. Verder levert het bedrijf administratieve diensten aan bijvoorbeeld hedge- en vastgoedfondsen.

Onzekerheid blijft

Aan de onzekerheid over Nederland is afgelopen kwartaal weinig veranderd, zegt ABN Amro-analist Konrad Zomer. ‘Wel is de vergelijkingsbasis iets gemakkelijker geworden, omdat het tweede kwartaal van 2017 zwak was met een omzetdaling in Nederland van 8%.’

Analisten verwachten dat de omzet van Intertrust in het tweede kwartaal op eigen kracht met 3,8% is gegroeid. Zij rekenen op een winst per aandeel van €0,41, waar dat in het eerste kwartaal nog €0,36 was.

De in januari aangetreden topvrouw Stephanie Miller en haar financiële rechterhand Hans Turkesteen, die sinds november bij het trustkantoor werkt, moeten volgens Zomer vooral werken aan de geloofwaardigheid van het bedrijf bij beleggers. De vorige raad van bestuur heeft met twee winstwaarschuwingen veel krediet verspeeld.

Voldoen aan verwachtingen

‘Het is nu heel belangrijk dat de cijfers van het tweede, maar ook het derde en het vierde kwartaal, stabiele groei laten zien en voldoen aan de verwachtingen’, zegt Zomer. ‘De guidance voor het hele jaar is nog afgegeven door het vorige management. Ik denk dat die bewust een beetje conservatief is, en ik heb het gevoel dat er nog wat ruimte in zit. Alleen wil je dat in deze kwartaalcijfers wel gaan zien.’

‘Intertrust ging in 2015 naar de beurs als een stabiel en voorspelbaar bedrijf’, zegt Zomer. ‘Sindsdien is gebleken dat de resultaten op jaarbasis redelijk voorspelbaar zijn, maar per kwartaal kunnen fluctueren. Dat is niet erg, maar het bedrijf zal dat goed moeten uitleggen.’

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal €0,24 bedroeg. De analistenconsensus gaat echter uit van de aangepaste winst per aandeel. Die was in het eerste kwartaal €0,36.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *