28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Is Nederland een belastingparadijs?

HomeMediaFD | Is Nederland een belastingparadijs?
In één adem genoemd met de Maagdeneilanden

Nederland zit opnieuw in het verdachtenbankje, nadat de naam van ons land veelvuldig opdook in de Paradise Papers, onthullingen over belastingontwijking en -ontduiking. Terecht of onterecht?

Terecht
In één adem genoemd met de Maagdeneilanden
Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib zet Nederland op de derde plaats van belastingparadijzen, na de bekende fiscale vrijhavens Bermuda en de Maagdeneilanden. Ons land heeft de hoge klassering te danken aan de ruime mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven om minder dan 25% winstbelasting te betalen over winst die hier is behaald. Maar belangrijker is de prominente rol die Nederland volgens de ontwikkelingsorganisatie speelt in grensoverschrijdende fiscale constructies waarmee multinationals belasting ontwijken. Als doorstroomland benadeelt Nederland ontwikkelingslanden, stelt Oxfam.

‘Bij de casussen die in de Paradise Papers opduiken, zijn opvallend vaak de landen betrokken die hoog op onze lijst staan, zoals Nederland, de Maagdeneilanden en Zwitserland’, zegt Esmé Berkhout, belastingdeskundige bij Oxfam.

Internationale statistieken over investeringen liegen niet
Wel of geen belastingparadijs is meer een politieke dan een feitelijk vraag, zegt de Leidse hoogleraar algemeen belastingrecht Henk Vording. Zwarte lijsten zijn tot nu toe weinig effectief gebleken, omdat daar al snel geen landen meer op stonden. ‘Engeland wilde dat Bermuda van zo’n lijst af ging, Nederland wilde niet dat Curaçao erop stond.’

Maar statistieken liegen niet, vervolgt Vording, en die zijn steeds makkelijker te raadplegen. Dan blijkt uit cijfers van onder meer het IMF dat de helft van de $28.000 mrd die bedrijven in het buitenland hebben geïnvesteerd, via een derde land loopt. Voor een slordige $3500 mrd is dat Nederland. Ons land is hierdoor de belangrijkste bestemming van Amerikaanse buitenlandse investeringen. Op zijn beurt is Nederland de eerste of tweede investeerder in onder meer Duitsland en Frankrijk, maar ook in India en Brazilië. ‘Nederland is de marktleider in internationale belastingplanning’, aldus de wetenschapper.

Dwarsligger bij aanpak schadelijke belastingconcurrentie
De Europese Unie probeert sinds eind vorige eeuw schadelijke belastingconcurrentie tussen lidstaten te beteugelen. Nederland heeft daarbij vaak dwarsgelegen, zo bleek uit notities van de ambtelijke werkgroep die in Brussel met deze taak is belast. Het bevond zich hiermee in het gezelschap van Luxemburg en Ierland.

Zo voerde Nederland telkens andere bezwaren aan tegen voorstellen om iets te doen aan mismatches: verschillen tussen belastingstelsels die internationale bedrijven gebruiken om belasting te ontlopen. De ene keer waren aanstaande algemene verkiezingen reden om geen beslissing te nemen. De volgende keer stelde Nederland dat de aanpak van mismatches helemaal niet thuishoorde in een ambtelijke werkgroep, maar door de ministers van financiën diende te worden behandeld.

De koopman wint het nog steeds van de dominee
Nederland is lang onderdeel van het probleem geweest, maar wil vanaf nu onderdeel van de oplossing zijn’, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in 2016. De uitspraak van de PvdA’er past volgens critici in de traditie dat de dominee het ene preekt en de koopman het andere doet.

Die gewoonte leeft voort, signaleert hoogleraar internationaal belastingrecht Philippe Albert in een commentaar op een recent wetsvoorstel om houdstercoöperaties dividendbelasting te laten inhouden en tegelijkertijd de algemene vrijstelling van de inhoudingsplicht te verruimen. ‘Het wetsvoorstel overziende, is de koopman er beter uitgekomen dan de dominee’, schrijft hij in het Weekblad Fiscaal Recht. Albert is tevens directeur vaktechniek bij de belastingadviseurs van Baker Tilly Berk.

Onterecht
Een kwalijke kwalificatie die geenszins gerechtvaardigd is
Het fiscaal gunstige vestigingsklimaat van Nederland, rechtvaardigt geenszins de kwalijke kwalificatie van belastingparadijs. Dat legde de Tweede Kamer in de winter van 2013 vast in een motie. Een Kamermeerderheid vroeg de regering de kwalificatie te verwerpen en waar mogelijk erop aan te dringen die achterwege te laten.

In de gedragscode voor de Netherlands Foreign Investment Agency, het agentschap dat buitenlandse investeerders naar Nederland moet halen, staat dat Nederland volgens de criteria van de Oeso geen belastingparadijs is. Nederland voldoet aan alle eisen voor transparantie en de uitwisseling van informatie met andere landen. Daarnaast bedraagt het nominale tarief voor de winstbelasting 25%, in tegenstelling tot landen met een zeer laag tarief of een nultarief.

Belastingstelsel past bij internationaal georiënteerde economie
Nederland is een relatief kleine, open economie, die sterk gericht is op het buitenland. Het belastingstelsel sluit hierbij aan. Zo voorkomt de belastingvrijstelling voor winsten uit het buitenland (de deelnemingsvrijstelling), dat Nederlandse multinationals een concurrentienadeel hebben ten opzichte van rivalen met vaak veel grotere thuismarkten. Het uitgebreide en fiscaal aantrekkelijke netwerk van bilaterale belastingverdragen en de mogelijkheid vooraf zekerheid te krijgen van de Belastingdienst, zijn eveneens logische uitvloeisels van de internationale oriëntatie van het Nederlandse bedrijfsleven.
Hier afstand van doen, is het kind met het badwater weggooien. En al te goed is buurmans gek. Grote landen hebben hun eigen concurrentievoordelen en als Nederland de deur dichtgooit voor fiscaal gedreven investeringen, zetten andere landen die verder open.

‘We gaan brievenbus-bv’s het leven zuur maken’
Maar Nederland is het zat om hoog op de verkeerde lijstjes te staan. Dat schaadt bedrijven waar de echte banen zitten. Bijvoorbeeld omdat partners in belastingverdragen extra waarborgen verlangen die misbruik moeten voorkomen.

‘We gaan brievenbus-bv’s het leven zuur maken’, zei premier Mark Rutte tijdens de algemene politieke beschouwingen. Financieringsvennootschappen die door trustkantoren worden beheerd en financiële holdings waar één keer per week iemand op kantoor komt om de planten water te geven, is Nederland liever kwijt dan rijk nu agressieve belastingplanning in de ban is gedaan.

Nederland beperkt de deelnemingsvrijstelling en gaat een bronbelasting invoeren op royalty’s, dividend en rente die door ons land naar belastingparadijzen stromen. ‘Bovendien zetten wij ons er internationaal actief voor in — echt actiever dan we in het verleden deden en minstens net zo actief als het vorige kabinet, dat er ook al mee bezig was — om belastingparadijzen aan te pakken en op een zwarte lijst te krijgen’, zei staatssecretaris Menno Snel van Financiën deze week in de Tweede Kamer.

Belastingadvies meer dan toetsen aan wet- en regelgeving
De wereld van de zakelijke dienstverlening is evenmin stil blijven staan. De aankondiging van ING dat de bank haar dienstverlening aan trustkantoren beperkt, illustreert dat. Een advocaat op de Amsterdamse Zuidas zegt dat deelname van een trustkantoor aan een transactie, verhoogde waakzaamheid betekent.

Ook de belastingadvieswereld is veranderd, zegt Marc Diepstraten, hoofd van de fiscale adviespraktijk van PwC. In het verleden vormden klant, belastingdienst en adviseur een gesloten driehoek. Die is opengebroken: de samenleving volgt met argwaan het belastinggedrag van grote bedrijven en hun raadgevers.

Dat betekent dat adviseurs hun klanten de vraag dienen te stellen of wat mag ook moet, aldus Diepstraten. ‘We halen de maatschappij in onze advisering naar binnen. We hanteren meerdere lenzen zodat cliënten beter in staat zijn hun afwegingen te maken over de impact van adviezen. Dit gaat dus veel verder dan toetsing aan wet- en regelgeving.’

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties