31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | ‘Kabinet maakt gat in het dak op moment dat de zon schijnt’

HomeMediaFD | 'Kabinet maakt gat in het dak op moment dat de...

Laurens Berentsen • Financieel Dagblad

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66). | Foto: Wiebe Kiestra voor FD

Iedereen maakt zich zorgen over de maatregelen die staatssecretaris Menno Snel van Financiën voorstelt om belastingontwijking aan te pakken. Het bedrijfsleven vreest dat die buitenlandse investeerders zullen afschrikken. Vakbonden en non-gouvernementele organisaties zijn beducht dat er weinig van terechtkomt.

De D66-bewindsman had beide kampen donderdag uitgenodigd voor een dialoog over de brief waarin hij op 23 februari uit de doeken deed hoe hij het beeld van Nederland als facilitator van belastingontwijking wil kantelen. Dat is volgens hem nodig omdat die reputatie bedrijven met reële activiteiten ervan weerhoudt zich in Nederland te vestigen. Bovendien moet iedereen een eerlijk aandeel bijdragen in de belastingen, vindt Snel, dus ook multinationals.

Lees ook
Menno Snel: ‘Ons negatieve fiscale imago begint ook reële bedrijven af te schrikken’

Radicale breuk
Dat laatste uitgangspunt bestrijdt geen van de genodigde belangenbehartigers op het ministerie aan het Korte Voorhout in Den Haag. Veel meer discussie is er over de vraag of de maatregelen van Snel het fiscale vestigingsklimaat van Nederland verbeteren of juist schade berokkenen.

Voorzitter Wouter Paardekoper van de American Chamber of Commerce is duidelijk. ‘Het voorgestelde fiscale beleid is een radicale breuk met het beleid dat de afgelopen decennia door Nederland is gevoerd en dus heeft de brief in Amerika voor grote onrust gezorgd’, zegt hij over het schrijven uit februari.

Sluipmoordenaar
De pijn zit in ‘het onsje extra’, zoals Snel het noemt, dat bovenop de afspraken komt die in de Europese Unie en de Oeso zijn gemaakt om belastingontwijking te bestrijden. ‘Goldplating’ noemde de voorman van het Amerikaans-Nederlandse bedrijfsleven dat in zijn pitch van drie minuten.

De keuzes van de staatssecretaris hebben wat Paardekooper betreft ‘veel weg van het maken van een gat in het dak op het moment dat de zon schijnt’. Nu gaat het goed met de Nederlandse economie, maar verslechtering van het fiscale vestigingsklimaat is een ‘sluipmoordenaar’, waarschuwt hij: buitenlandse bedrijven doen nieuwe investeringen elders en bouwen hun activiteiten in Nederland geleidelijk af.

Belastingconcurrentie
Directeur economische zaken Jeroen Lammers van VNO-NCW en MKB Nederland is minder uitgesproken. Maar ook hij wil graag weten van FNV-belastingdeskundige Klaas Bangma hoeveel economische krimp de vakbeweging over heeft voor een minder aantrekkelijk fiscaal klimaat, zoals een bronbelasting op rente en royalty’s.

Bangma is positief over de voorgenomen bronbelasting. Maar het risico is volgens hem heel groot dat die niet effectief zal zijn. Bovendien vindt de vakbondsman het betreurenswaardig dat het kabinet de internationale belastingconcurrentie voortzet, door de vennootschapsbelasting te verlagen en de dividendbelasting af te schaffen. ‘Op die manier beloont het kabinet belastingontwijking met versterking van de belastingconcurrentie’, meent Bangma.

Lees ook
Strijd barst los over invulling bronbelasting

Onder de wielen
Snel wil dat Nederland niet meer in een adem wordt genoemd met Cyprus, Ierland, Luxemburg en Malta, maar dat Nederland zich spiegelt aan de Scandinavische landen. Die wens is aan de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs niet besteedt. ‘Ierland, België, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn onze concurrenten, niet Scandinavië’, merkt Stephen Brunner op namens de adviseurs van het grootbedrijf op.

Steun voor Snel komt van de fiscale raadgevers van het midden- en kleinbedrijf. Want ‘mkb-ondernemers en werknemers zijn de “sitting ducks” die de prijs betalen van belastingontwijking’, weet voorzitter Wil Vennix van het Register Belastingadviseurs. Hij wil zeker niet het mkb opnieuw ‘onder de wielen terechtkomt’ van maatregelen die zijn bedoeld voor het grootbedrijf.

 

Bron: Financieel Dagblad

1 reactie

  1. Nu komt al het eigenbelang gênant zichtbaar naar boven borrelen. Te lang zijn privileges verstrekt. Gezien de liberale inkleuring van het kabinet, de handelsmissie in China, die onder leiding van Rutte geld wil verdienen en de eisen die China stelt, zal (il)legale belastingontwijking en witwassen het winnen. Dat gokje durven wij wel aan. Alle voorstanders zeggen immers dat het legaal is. Wij zijn het daar volmondig mee eens, als ook u en wij fris legaal vermindering of ontheffing van belasting krijgen. Immers in een rechtsstaat geldt de wet voor iedereen, toch? Als u en wij geen belasting betalen, dan kan de staat natuurlijk niet functioneren. Maar de vraag is, wat de gestaag terugtredende overheid nog wel doet. Behalve zichzelf overbodig maken. Onze supersnelle staatssecretaris (D66) wil wel, maar kan niet. Bovendien is D66 een rekbare, opvallend opportunistische partij geworden. Verandert van opvatting met de snelheid van een windvaan. Dus onverenigbare belangen. Al die voortreffelijke voornemens zullen neerkomen op theoretisch willen en praktisch niet kunnen. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties