FD | Kansspelautoriteit in actie tegen online klompenbingo

Lennart Zandbergen

Een online gokwebsite | Hollandse Hoogte / Pim Ras

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) gaat meer actie ondernemen tegen aanbieders van onlinegokspellen. Vanaf 1 juni gaat de toezichthouder ook optreden tegen websites die Nederlandse elementen in de spellen gebruiken, zoals stroopwafels en klompen. Dat heeft de KSA zaterdag aangekondigd.

Voorheen richtte de KSA zich primair op websites met een .nl-extensie, een Nederlandstalig aanbod of bedrijven die in Nederland adverteren. Nu wordt dat uitgebreid naar andere typisch Nederlandse elementen, zoals ‘klompenbingo’ of ‘stroopwafelbonussen’.

Ook gaat de KSA zich richten op kansspelen waar minderjarigen aan meedoen. Dat aanbieders nu minderjarige deelnemers accepteren is volgens de KSA een ‘hoogst onwenselijke, risicovolle situatie voor jongeren’.

In een reactie laat de branchevereniging van onlinekansspelaanbieders weten niet blij te zijn met de nieuwe maatregelen. Het besluit is volgens Speel Verantwoord ‘buiten de industrie omgegaan’ en de Autoriteit ‘handelt niet in het belang van de consument’.

Regulering

Hoewel naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders wel eens via internet gokt, is dit in Nederland illegaal. Een wet om kansspelen op het internet te reguleren is al wel aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog worden goedgekeurd door de senaat. Volgens de KSA is de wet, die onder andere voorziet in het heffen van een kansspelbelasting van 29%, de enige ‘structurele oplossing om illegaal aanbod tegen te gaan’.

Naast dat de huidige wetgeving nog niet voorziet in online gokken is de KSA op dit moment tandloos bij de aanpak van buitenlandse aanbieders van gokspelen op het internet.

Hoewel een buitenlands gokbedrijf een bestuurlijke boete tot €820.000 of 10% van de jaaromzet kan worden opgelegd, is vooralsnog niet mogelijk die boetes ook te innen, omdat er geen internationale verdragen zijn die dat toestaan.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *