26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

FD | Klein Koninkrijk

HomeLandenArubaFD | Klein Koninkrijk

Opinie door Farid Tabarki | Financieel Dagblad

Nederlanders beseffen amper dat het Koninkrijk tot voorbij de Noordzee reikt. Het wordt tijd voor 'One Kingdom - Four Countries'
Nederlanders beseffen amper dat het Koninkrijk tot voorbij de Noordzee reikt. Het wordt tijd voor ‘One Kingdom – Four Countries’

In het jaar 2000 was Nederland voor het laatst lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De wereld zag er toen anders uit. Men geloofde wereldwijd heilig in ontwikkelings samenwerking en internationale vredesmissies. Het Koninkrijk der Nederlanden was op het gebied van beide het beste jongetje van de klas en telde toen drie landen: Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Inmiddels heeft het geloof in de internationale maakbaarheid averij opgelopen en bestaat het Koninkrijk uit vier landen. De Nederlandse Antillen hielden als staatkundige eenheid in 2010 op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten werden aparte landen binnen het Koninkrijk en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden ‘bijzondere gemeenten’.

Behalve vier landen heeft het Koninkrijk ook vier officiële talen. Naast Nederlands hebben we in het West-Europese deel van het Koninkrijk het Fries, gesproken in de provincie Fryslân. In de Caribische gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn Engels en Papiaments officiële talen. Hoewel in het land Sint-Maarten Nederlands de officiële taal is, kom je er met Engels een stuk verder. En óp Sint-Maarten spreken ze aan de noordzijde van de grens dan weer Frans. Het Caribisch gebied is een tropische afspiegeling van Europa met kleine landen en overal grenzen en talen.

Terwijl Nederlanders amper beseffen dat het Koninkrijk tot voorbij de Noordzee reikt, is de herinnering aan de grandeur van het kolonialisme in Frankrijk nog vers. Eerder dit jaar bezocht ik Réunion, waar de spiksplinternieuwe Cité des Arts haar deuren opende. Er is duidelijk niet op een euro meer of minder gekeken en de culturele ‘espace’ steekt gunstig af bij het zoveelste casino dat op Curaçao verrijst, of de zoveelste Amerikaanse mall op het Nederlandse stuk van Sint Maarten. Voor een authentiek Nederlandse ervaring moet je met de boot naar de Collectivité de Saint-Barthélemy: na terugkomst heet de douane je welkom in je moerstaal.

Terwijl het Koninkrijk der Nederlanden vooral een West-Europese aangelegenheid met een dun tropisch randje is, lopen de spanningen soms hoog op. De Arubaanse premier Mike Eman ging vorig jaar nog een week lang in hongerstaking uit protest tegen de Haagse weigering om zijn begroting goed te keuren.

Inmiddels zijn de betrekkingen een stuk verbeterd en trekken de vier landen van het Koninkrijk gezamenlijk op in de strijd om het tijdelijk lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad binnen te slepen voor de periode 2017-2018. Mike Eman heeft namens het Koninkrijk al gesproken in de Veiligheidsraad. Ik geef de campagne onder de noemer ‘One Kingdom — Four Countries’ een goede kans van slagen, juist omdat de Caribische stemmen de doorslag kunnen geven. Waar een klein Koninkrijk groot in kan zijn!

Farid Tabarki is trendwatcher en oprichter van Studio Zeitgeist. Twitter: @studiozeitgeist

Bron: Financieel Dagblad

4 reacties

  1. Ik heb een paar recente foto’s bekeken van Mike Eman maar zijn figuur is niet ernstig aangetast door de ‘hongerstaking’. Misschien een goed idee om Sint Maarten helemaal aan Frankrijk te geven als het daar zoveel beter is?
    De helft van de Antilliaanse bevolking zit in Nederland en heeft aan geen enkele eis hoeven voldoen. Voor mij lag dat even wat anders toen ik naar Curaçao verhuisde.
    Mij is niet helemaal duidelijk wat Farid in dit verhaal nou wil zeggen.

  2. ‘Veel uitgezonden Nederlanders naar de rest van het Koninkrijk, hebben geen weet van de mores en leren die ook niet. ‘

    Welke mores bedoelt u?

    Op invalidenparkeerplaatsen parkeren? Geen richting aangeven? Onverzekerd en ongekeurd rijden? Door rood rijden?

    Vuil op straat gooien?

    Een uur te laat op je werk komen en dan eens beginnen met uigebreid je Facebook bij te werken?

    ‘Waarom wordt er gemeten met twee maten binnen het Koninkrijk? ‘

    Omdat de Curacao maat minderwaardig is. Of is het normaal dat we onze regering laten controleren door een stelletje ongeschoolde criminelen?

    Danki dios houden de Europese Nederlanders zich niet aan de lokale mores. Daarom vindt je er ook geen enkele in Bon Futuro.

  3. “…Burgers uit de West die tijdelijk in Nederland verblijven moeten aan allerlei eisen voldoen, zoals taal, gewoonten en cultuur kennen…”

    Onzin, ze moeten helemaal niets!

  4. Burgers uit de West die tijdelijk in Nederland verblijven moeten aan allerlei eisen voldoen, zoals taal, gewoonten en cultuur kennen. Andersom is dat niet het geval. Veel uitgezonden Nederlanders naar de rest van het Koninkrijk, hebben geen weet van de mores en leren die ook niet. Jeroen Recourt is daar een schitterend voorbeeld van. Hij meende dat toen hij rechter in Aruba was, dat Aruba al onafhankelijk was en vonniste ook zo. Dat vonnis is nooit hersteld. Papiamento wordt nauwelijks beheerst en Engels niet altijd voldoende. Waarom wordt er gemeten met twee maten binnen het Koninkrijk? In de gehele wereld kan een DigiD worden aangevraagde behalve op de eilanden. We zijn al maanden bezig maar tot heden heeft het behalve toezeggingen niets opgeleverd. Wilt u een DigD? Dan moet u naar Schiphol of naar Paramaribo. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties