FD | KPMG liet Ballast Nedam los na overleg met AFM

kpmg-logoNEDERLAND – Accountantskantoor KPMG heeft zelf vorig jaar november het onderzoek van het OM naar een steekpenningenaffaire bij Ballast Nedam op tafel gelegd bij toezichthouder AFM.

Bedrijfsinformatie

Dat zegt AFM-­bestuurder Gerben Everts in een interview met deze krant. KPMG twijfelde of het nog als onafhankelijke accountant bij het bouwbedrijf kon opereren toen duidelijk werd dat het OM onderzoek deed naar de betrokkenheid van KPMG-accountants. In overleg met de AFM is toen besloten dat KPMG de controle kon afronden maar vervolgens plaats zou maken voor een andere accountant.

Volle aandacht van het bestuur

Eerder deze week werd duidelijk dat het OM onderzoek doet naar de betrokkenheid van KPMG-accountants bij omkoping door een dochter van Ballast Nedam in Saudi-Arabië, een zaak die speelde van 1998 tot 2004. Vanuit het accountantskantoor werd het betalen van de steekpenningen gefaciliteerd met een soort schaduwboekhouding.

‘De casus zelf is verschrikkelijk’, zegt Everts. ‘Het is de ernstigste vorm van hoe een accountant zijn rol niet goed invult. Het is het beeld waar wij ons altijd zorgen over hebben gemaakt. Het heeft wel de volle aandacht van het huidige bestuur, dat ons op de hoogte houdt.’ Volgens Everts is het niet geheel toevallig dat de naam van KPMG valt bij deze affaire. Het accountantskantoor heeft veel bouw- en installatiebedrijven in zijn portefeuille. ‘Dat zijn de bedrijven waar wij de grootste issues zien.’

De zaak is tien jaar oud

Hij wijst er verder op dat de AFM KPMG al eerder heeft beboet vanwege gebreken bij de interne kwaliteitsborging. ‘In combinatie met die sector kan dat wat gekke dingen te zien geven.’ De zaak toont volgens Everts twee dingen aan. ‘Ten eerste dat er echt iets niet goed zat in de sector, zeker in die tijd. En ten tweede dat de alertheid van het bestuur om bij dit soort zaken sancties uit te delen enorm moet toenemen. De zaak is tien jaar oud en komt nu naar buiten. Dat is een beetje laat.’

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *