FD | Nederland is online narcostaat

Carlo Molenaar Pim Kakebeeke | Financieel Dagblad

Wereldwijde drugshandel via ‘narcostaat’ Nederland

Nederland is koploper in de drugshandel via internet. De online omzet van drugs is per hoofd van de bevolking vele malen hoger dan in andere landen. Dat maakte onafhankelijk onderzoeksorganisatie Rand afgelopen week bekend in een onderzoeksrapport in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

FDgraphic

De drugshandel heeft duidelijk baat bij het internet. Stimulerende middelen als xtc, MDMA en cannabis worden tegenwoordig vaak online gekocht en per post afgeleverd. Bij zowat de helft van de bestellingen gaat het om bedragen minder dan $ 100. Rand heeft ongeveer 50 cryptomarkten onderzocht: dat zijn webwinkels die alleen toegankelijk zijn met encryptiesoftware.

Nederland lijkt zich wat de online handel betreft vooral te specialiseren in xtc-achtige drugs. Volgens de onderzoekers komt dit beeld overeen met de productie van deze drugs. Het aandeel van de handel in cannabis is met 9% van de online omzet in Nederland beperkt, al wordt de Nederlandse verkoop mogelijk onderschat. Er zijn aanwijzingen dat Nederlandse verkopers hun cannabispakketjes versturen vanuit het buitenland, waaronder Duitsland en België.

Volgens de berekeningen gaat in Nederland maandelijks $ 1,1 mln ($ 13,2 mln op jaarbasis) om in de drugshandel via cryptomarkten. Dit komt neer op circa 7% van de totale online drugshandel. Per hoofd van de bevolking is dit beduidend hoger in vergelijking met andere landen.

FDgraphic

De drugshandel via cryptomarkten is op dit moment nog relatief bescheiden te noemen. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat in de Europese drugsmarkt naar schatting jaarlijks €24 mrd omgaat. Nederlandse coffeeshops zetten grofweg €1 mrd per jaar om. Het witwassen van geld in Nederland overstijgt de €15 mrd op jaarbasis.

Bron: Financieel Dagblad

Naschrift KKC:

Lees hier het Europol-rapport Dreigingsbeeld van zware en georganiseerde criminaliteit 2017

5 Reacties op “FD | Nederland is online narcostaat

  1. Antillianen zijn kruimels op dit gebied met hun bolitas, hier spreekt je van Hollanders binnen de douane die containers op bestelling uit containerhavens smokkelen.

    Het zijn Hollanders die grote bedrijfshallen huren in Brabant om nederwiet te kweken

  2. Tja, dat krijg je als al die kansloze criminele antilianen deze kant op komen. Narco is het enige waar ze goed in zijn.

  3. wat een VOC-mentaliteit in dat kikkerland….toen handelden de Nederlanders al in opium, slaven en via piraterij…
    Zelfs Suriname is hier een kleine jongen bij!

  4. @redactie dank voor de link naar Interpol. Bijzonder interessant en verhelderend.

  5. Kan niemand verbazen deze uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *