32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024 16:36

FD | Nieuw internationaal journalistiek project Paradise Papers legt offshorewereld verder bloot

Gaby de Groot | Financieel Dagblad

Paradise Papers from hetFD on Vimeo.

De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross, de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau en de Britse koningin Elizabeth II duiken op in een groot nieuw datalek. Samen met meer dan honderd politici, popsterren, sporters en multinationals als Apple, Nike en Glencore zijn ze onderwerp van een groot internationaal onderzoek naar belastingparadijzen, uitgevoerd door meer dan 380 journalisten wereldwijd.

Dossier

Bekijk hier het overzicht van alle artikelen van het FD over de Paradise Papers.
Paradise Papers

De Paradise Papers zijn ruim 13,4 miljoen documenten die afkomstig zijn van het juridisch advieskantoor Appleby, het daarvan in 2016 afgesplitste trustkantoor Estera en uittreksels van bedrijfsregisters in 19 offshore jurisdicties, zoals de Kaaimaneilanden en Bermuda.

Het onderzoek, dat de naam Paradise Papers draagt, omvat meer dan 13,4 miljoen documenten die afkomstig zijn van het juridisch advieskantoor Appleby, het daarvan in 2016 afgesplitste trustkantoor Estera en uittreksels van bedrijfsregisters in negentien jurisdicties, waaronder belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Bermuda.

Gelekte documenten

De documenten zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung, die de informatie heeft gedeeld met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In Nederland maken Trouw en Het Financieele Dagblad deel uit van het onderzoeksteam.

ICIJ en de internationale mediapartners als New York Times, BBC, The Guardian en Le Monde waren eerder verantwoordelijk voor onderzoeken naar belastingconstructies als Offshore Leaks, Lux Leaks, Swiss Leaks en vorig jaar de Panama Papers.

Fiscus

Het bezit van bedrijven in belastingparadijzen is in principe legaal, maar vaak worden de werkelijke eigenaren afgeschermd en zijn daardoor moeilijk te achterhalen voor bijvoorbeeld de fiscus. Daardoor kunnen deze bedrijven ook gebruikt worden om vermogens af te schermen of frauduleuze transacties te verbergen.

Zo blijkt de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross via vennootschappen op de Kaaimaneilanden nog steeds belangen te bezitten in een scheepvaartonderneming die handelt met een Russisch bedrijf dat deels in handen is van de schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin. Ook is een Russische oligarch die op de Amerikaanse sanctielijst staat aan dit concern verbonden. Het is de eerste keer dat zakelijke banden tussen een lid van de Trump-regering en Rusland worden geopenbaard.

Uit de documenten komen tot nu toe onbekende Russische belangen in Amerikaanse socialemediabedrijven naar boven. De Russische staatsbank VTB blijkt via een investeringsfonds van de Russische IT-miljardair Yuri Milner $ 191 mln te hebben geïnvesteerd in socialemedia-app Twitter. Ook was nog onbekend dat een dochteronderneming van gasgigant Gazprom, grotendeels in Russische staatshanden, een belang van $ 1 mrd had in Facebook vlak voor de beursgang van het bedrijf in 2012.

In een reactie heeft Milner de investering van VTB Bank in Twitter bevestigd. Het belang is in 2013 verkocht. Hij zegt verder dat hij niet op de hoogte was van het belang in Gazprom in Facebook, dat in 2012 van de hand is gedaan. Milner benadrukt dat politiek in geen enkele investering een rol speelt.

Trudeau

Stephen Bronfman, de fondsenwerver van de Liberale Partij van de Canadese premier Justin Trudeau, duikt op in de documenten. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2015 maakte Trudeau een groot punt van belastingontwijking. Zijn succes in de verkiezingen was mede te danken aan de financiële middelen die de fondsenwerver bijeenbracht. Bronfman, telg uit de steenrijke Canadese familie die het Seagram imperium opbouwde, blijkt nu jarenlang juist zeer actief met offshorevennootschappen te zijn.

Elizabeth II

Ook de Britse koningin is in een belastingparadijs actief, volgt uit onderzoek van ICIJ en The Guardian. Elizabeth II heeft belangen in een investeringsfonds op de Kaaimaneilanden. Het hertogdom Lancaster, dat optreedt als haar persoonlijke vermogensbeheerder, investeert via een private-equitypartij in Brighthouse, een bedrijf dat meubels en elektronica verkoopt op afbetaling. Dit bedrijf ligt momenteel in het VK onder vuur vanwege woekerrentes die het consumenten in rekening brengt.

Volgens een woordvoerder van het Britse koningshuis was de vermogensbeheerder van de koningin niet op de hoogte van de investering in Brighthouse. De woordvoerder geeft verder aan dat de investeringen zijn gebaseerd op advies van beleggingsadviseurs en niet op advies van belastingadviseurs.

De juristen van Appleby regelen voor de rijken der aarde ook de registraties van hun luxe jachten en privévliegtuigen in de fiscaal gunstigste landen. Zo worden superjachten vooral ingeschreven op de Kaaimaneilanden en jets op het eiland Man.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties