FD | Olieconcern ConocoPhilips wil met beslaglegging miljardencompensatie Venezuela afdwingen

Van onze redacteur • Financieel Dagblad

Opslagtank van het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA in Willemstad Curaçao.Foto: Reuters

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhilips heeft beslag laten leggen op vestigingen van het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA in de Caraïben. Dat melden bronnen rondom ConocoPhilips aan persbureau Reuters.

De beslaglegging volgt op een uitspraak in de langlopende arbitragezaak rondom de nationalisatie door toenmalige president Hugo Chavez van een aantal projecten van ConocoPhilips in Venezuela, ruim tien jaar geleden. Het hof heeft bepaald dat PDVSA het Amerikaanse olieconcern $2 mrd compensatie moet betalen.

ConocoPhilips heeft beslag gelegd op terminals op Bonaire en Sint Eustatius die een sleutelrol spelen in de olie-export van PDVSA. Die export vormt voor Venezuela de voornaamste bron van inkomsten. De terminals waar beslag op is gelegd zijn cruciaal voor de opslag, raffinage en menging van olie door PDVSA.

De Bopec terminal op Bonaire, eigendom van PDVSA met een capaciteit van 10.000 vaten, speelt een sleutelrol in de bediening van Aziatische klanten. Op St. Eustatius huurt PDVSA opslagtanks binnen de Statia terminal, eigendom van het Amerikaanse NuStar Energy. Volgens bronnen is er beslag gelegd op ruim vier miljoen vaten Venezolaanse ruwe olie.

Daarnaast exploiteert PDVSA ook de Isla olieterminal op Curaçao, met een capaciteit van 335.000 vaten per dag en de Bullenbay terminal. Het bedrijf huurt ook een raffinaderij en opslagterminal op Aruba. Het Venezolaanse staatsbedrijf heeft vrijdag enkele olietankers in de Caraïben teruggehaald om te voorkomen dat zij aan de ketting worden gelegd, volgens bronnen.

Bron: Financieel Dagblad

2 Reacties op “FD | Olieconcern ConocoPhilips wil met beslaglegging miljardencompensatie Venezuela afdwingen

  1. Werkte Giscard Felida ook bij PDVSA?

  2. Joep Meloen

    Mogen aannemen dat de ISLA binnenkort ook niet meer zal functioneren. Lijkt me redelijk logisch dat Conoco-Philips ook beslag zal laten leggen op alle producten die hier naartoe komen en weer weggaan, welke van PdVSA zijn. Oftewel veel werk voor de dames en heren advocaten voor het aan de ketting leggen van alle schepen.
    Kassa !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *