FD | OM eist tuchtmaatregel tegen accountant vermoede witwasmachine CPG

Door Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

OM eist tuchtmaatregel tegen Antilliaanse accountant vermoede witwasmachine

Het Openbaar Ministerie heeft de Accountantskamer in Zwolle vrijdag gevraagd tuchtmaatregelen te nemen tegen de Antilliaanse accountant van CPG Worldwide. CPG, dat vanuit Amsterdam opereert, zou onder de ogen van die accountant en met zijn goedkeuring in totaal $322 mln aan illegale financiële transacties in Curaçao en Nederland hebben verricht.

Ongebruikelijke transacties

De accountant van CPG had volgens het OM onvoldoende deugdelijke grondslag voor het afgeven van zijn verklaringen over de jaarrekeningen van CPG over 2010, 2011 en 2012. De accountant zou de controlenormen van zijn beroepsgroep onvoldoende hebben nageleefd. Hij zou van 2011 tot in 2015 ook hebben nagelaten om ongebruikelijke transacties van zijn klant te melden.

In een strafzaak met de codenaam Cymbal vervolgt het OM in Nederland vier personen voor witwassen door CPG. De accountant is daar niet bij. Het gaat om drie leden van de Antilliaanse familie Grynsztein en een manager van CPG. Op Curaçao behandelt de rechtbank in de verwante strafzaak Troja de verdenkingen tegen tussenpersonen die klandizie voor CPG verzorgden.

Nepbonnetjes

Volgens het OM wendde CPG valselijk voor dat het lingerie in Curaçao en Nederland verkocht aan Venezolanen. Die zouden van CPG valse bonnetjes hebben gekregen voor nepaankopen met Venezolaanse creditcards. In werkelijkheid ontvingen de Venezolanen contante dollars van CPG.

Het bedrijf betrok de contante dollars volgens het OM onder meer uit de illegale loterij waarvoor op Curaçao Robbie dos Santos is veroordeeld. Ook drugshandelaren leverden volgens het OM dollars aan CPG.

Zwarte markt

Door dit ‘swipen’ bij CPG konden Venezolanen de strikte beperkingen van hun land op de aankoop van vreemde valuta ontduiken. CPG rekende particulieren 15 tot 18% commissie voor deze dollarverkopen. In eigen land konden de Venezolanen daarmee fors winst maken. Op de zwarte markt doet $1 in Venezuela volgens het OM 1000 bolivar – de lokale munt – terwijl de officiële koers 7 bolivar voor $1 is.

In de strafzaak meldde het OM eerder dat CPG liefst 1 miljoen witwastransacties pleegde. De huisbank van CPG is ING. Volgens het OM heeft ING ook steken laten vallen bij het accepteren van de transacties van CPG. Die beweerde nalatigheid speelt een rol bij de verdenking van het OM dat de bank betrokken is bij corruptie en witwassen.

Lees ook
Witwasverdachten willen Curaçaose centrale bankier en ex-premier als getuige horen

Lees ook
Zwolse rechtbank buigt zich over 1 miljoen witwastransacties

Volgens Jan Garvelink, advocaat van de beklaagde, was de betrokkenheid van ING voor de accountant juist een indicatie dat het wel goed zat met de transacties van CPG. ‘Toen ik de naam ING zag, had ik geen reden meer om te twijfelen,’ zei de accountant vrijdag.

Stemmingmakerij

De advocaat wond zich vrijdag zozeer op over de verwijten van het OM aan het adres van zijn cliënt dat de voorzitter van de Accountantskamer opriep om het discours ‘wel zakelijk te houden’. Garvelink maakte zich boos over een animatiefilmpje over het swipen, dat het OM liet zien aan het tuchtcollege. Garvelink noemt dat ‘schandelijk’. De aanwezigheid van cocaïnehandelaren en illegale loterijen in het filmpje noemt de advocaat ‘stemmingmakerij’.

Volgens Garvelink is niet de accountant ‘maar de Venezolaanse overheid de crimineel in deze zaak’. Garvelink: ‘Weet het OM wel welke regels het hier probeert te handhaven? Beseft het OM welke boevenbende het Venezolaanse regime is? De klanten van CPG zijn Venezolaanse burgers met kinderen die honger lijden, terwijl het regime goudstaven smokkelt met vliegtuigen. Het OM is de weg kwijt.’

Prins Bernhard Cultuurfonds

Officier van justitie Marc Pluimers protesteerde tegen dit ‘schofferen’ van het OM door de advocaat Garvelink. Van de Accountantskamer mag de naam van de beklaagde accountant niet bekend worden. Hij is niet verbonden aan een bekend accountantskantoor. In het verleden was hij penningmeester van het Prins Bernhard Cultuurfonds in het Caribische gebied.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *