FD | OM en Fiod ‘bovenop’ mogelijk nieuwe witwasaffaire ING

Ivo Bökkerink | Financieel Dagblad

Hoofdkantoor van ING in Moskou | Bloomberg

Het Openbaar Ministerie en de Fiscale Opsporingsdienst Fiod kijken of er aanknopingspunten zijn om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar INGI NGA€10,99-2,22% en andere Nederlandse banken die via Rusland witwassen zouden hebben gefaciliteerd.

‘De Fiod en het OM zitten er bovenop. Wij hadden ook al signalen ontvangen’, laat het Openbaar Ministerie weten naar aanleiding van vragen van het FD over interne documenten van de Litouwse Ukio Bank. Deze zijn in handen gekomen van onderzoekscollectief OCCRP en schetsen een beeld van jarenlange en grootschalige witwaspraktijken vanuit Rusland, waarvoor veel Europese banken zijn gebruikt.

Onder meer ING en een voormalige dochter van ABN Amro (nu RBS) komen in de documenten voor. Een woordvoerder van ING laat weten dat de bank de zaak ‘heel serieus neemt en onderzoekt in de context van de vorig jaar geschikte witwasaffaire Houston’. Die schikking beperkte zich strikt tot ING Nederland en de periode 2010-2016. De bank beloofde toen ook beterschap.

Internationaal netwerk

Het OM stelt in deze zaak nadrukkelijk naar internationale samenwerking te streven. ‘Indien het om een onderwerp gaat waar meerdere landen bij betrokken zijn — zoals bij dit soort internationale geldstromen — dan is er afstemming nodig tussen verschillende landen. Het is een internationale puzzel die internationaal gelegd moet worden.’

Beleggers doen bankaandelen al twee dagen lang massaal in de verkoop na nieuws dat de sector wereldwijd gebruikt zou zijn om geld wit te wassen via wat de ‘Troika Laundromat’ is gaan heten. Het aandeel ING is een van de grootste dalers in de Europese bankensector. De bank, die vorig jaar nog €775 mln betaalde om structurele tekortkomingen in de Nederlandse controle op witwassen te schikken, is in twee handelsdagen €3 mrd aan waarde kwijtgeraakt.

Witwascarrousel

ING is een van de banken die onderdeel blijkt te zijn geweest van een grote witwascarrousel. Uit documenten die handen zijn van OCCRP en die in Nederland onder meer werden gedeeld met dagblad Trouw, blijkt dat ING Rusland honderden miljoenen aan crimineel geld heeft doorgelaten van bedrijven.

De constructie was opgezet door de Russische Troika Bank en werd uitgevoerd door de Litouwse Ukio Bank. Deze banken zouden van 2006 tot ten minste 2013 via een carrousel aan bv’s crimineel geld naar een ING-rekening in Moskou hebben overgemaakt.

Druk neemt toe

Helemaal nieuw is deze berichtgeving niet. Al in 2010 beschreef de Belgische Zakenkrant de Tijd hoe Ukio Bank gebruikmaakte van ING om €1,7 mrd aan misdaadgeld wit te wassen. Toen leek het er volgens de krant op dat de Nederlandse bank — die de transacties kort daarvoor had gemeld — te goeder trouw had gehandeld. Maar op basis van de OCCRP-documenten blijkt nu dat de constructie ook na de melding door ING in 2009 in de lucht bleef.

De openbaringen van de OCCRP-documenten voert de druk op toezichthouders en overheden nog verder op om financiële instellingen en andere poortwachters hard aan te pakken als zij falen of lijken te falen in hun plicht om dubieuze transacties uit het systeem te filteren. Recent zijn onder meer Deutsche Bank en Danske Bank onderwerp van onderzoek geworden in diverse jurisdicties vanwege het vermoeden dat zij op grote schaal witwassen hebben gefaciliteerd.

Inval Fiod

Behalve ING komt ook Danske Bank weer voor in de nieuwe documenten. Andere prominente banken die worden genoemd zijn Swedbank, Credit Agricole en RBS. Laatstgenoemde zou €190 mln hebben doorgesluisd, via een onderdeel dat de bank in 2008 overnam van ABN Amro. RBS onderzoekt de zaak, zo zei de bank gisteren.

De kleine Amsterdam Trade Bank komt ook voor in de gelekte documenten. Bij die zakenbank viel de Fiod vorig jaar al binnen en het onderzoek naar deze Nederlandse dochter van de Russische Alfa-bank is in volle gang.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *