FD | OM in beroep tegen vrijspraak bankpresident Curaçao

Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

Justitie Curaçao in beroep tegen vrijspraak bankpresident

Het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao heeft woensdagmiddag lokale tijd hoger beroep aangetekend tegen de integrale vrijspraak voor belastingfraude van de voormalig president van de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Emsley Tromp. Dit heeft het lokale OM in een persbericht gemeld zonder nadere toelichting.

De rechtbank in Willemstad veegde op 17 november alle verdenkingen van het OM tegen Tromp van tafel. In dat vonnis meldde de rechtbank dat Tromp een ‘fiscaal pleitbaar’ standpunt had ingenomen met zijn persoonlijke pensioenstichting. Daarom is volgens de rechtbank geen sprake geweest van de opzettelijke belastingfraude waarvoor het OM Tromp vervolgde.

KPMG-adviseur

Bovendien had Tromp zich bij zijn pensioen bij laten staan door een topfiscalist van accountantsorganisatie KPMG. Op dat advies mocht de centralebankpresident volgens de rechter vertrouwen.

De rechtbank woog in het voordeel van Tromp ook mee dat de fiscus het pensioenarrangement van de CBCS-president jarenlang ongemoeid liet, ook nadat daar in lokale media ophef over was ontstaan. Pas nadat bekend werd dat het Openbaar Ministerie Tromp strafrechtelijk wilde vervolgen, kwam de belastingdienst met een navordering aan zijn adres.

Tik voor OM

De rechtbank tikte in het vonnis ook het Openbaar Ministerie op de vingers. De rechtbank wees erop dat het OM, ook na herhaalde vragen van procesdeelnemers, halsstarrig vol bleef houden dat Tromp met doelbewuste opzet de belastingen had ontdoken. De bewijslast voor doelbewust opzettelijk de wet overtreden ligt in strafzaken hoger dan voor voorwaardelijke opzet, waarin een verdachte de aanmerkelijke kans op een wetsovertreding op de koop toe neemt.

De rechtbank oordeelde wel dat de belastingaangiften van Tromp over negen jaar onjuist waren. Maar die lichte fraudevariant had het OM Tromp niet ten laste gelegd.

Bron: Financieel Dagblad

3 Reacties op “FD | OM in beroep tegen vrijspraak bankpresident Curaçao

  1. Vertrouwen op KPMG terwijl ze overall veroordeeld wordt voor slechte praktijken en corruptive?

  2. Ik heb al een keer gezegd, ‘t zal me an me reet roesten of Tromp schuldig wordt bevonden of niet maaaaaaaaaar de vraag is waarom wordt de fiscalist van KPMG en de belastingdienst niet vervolgd?

  3. Een laatste desperate poging om geld te besparen, wat er niet is.
    Ze hebben zich laten voorrekenen wat het gaat kosten aan schadeveroedingen en achterstallig salaris en zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *