FD | OM verdenkt president centrale bank Curaçao van fraude

Gerben van der Marel Siem Eikelenboom Vasco van der Boon

Gregory EliasElias geldt als de rijkste man van Curaçao en is groot geworden in het aanbieden van trustactiviteiten | Foto Persbureau Curacao

Ook de rijkste man van Curacao Gregory Elias kreeg bezoek van het RST. De United Trust man komt 321x voor in de Panama papers en bleek tijdens het corruptieproces tegen directeur Buck Groenhof van de SNS-vastgoedbank smeergeld van Groenhof te hebben weggesluisd | Foto Persbureau Curacao

Justitie en politie hebben woensdag uitgebreide doorzoekingen verricht op een woonadres van Emsley Tromp en een kantooradres van Gregory Elias op Curaçao.

Tromp is al decennia president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en haar voorganger, de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA).

Elias geldt als de rijkste man van Curaçao en is groot geworden in het aanbieden van trustactiviteiten. Beiden zijn geregeld in opspraak gekomen. Tromp is een klant van het trustbedrijf van Elias.

De doorzoekingen begonnen woensdag begin van de middag Nederlandse tijd en waren halverwege de avond Nederlandse tijd nog bezig.

Fraude en witwassen

Aanleiding voor de invallen is volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao een strafrechtelijk onderzoek dat sinds begin dit jaar tegen Tromp is gestart. Hij wordt door het OM verdacht van belastingfraude en witwassen.

CBCS - Emsley Tromp

CBCS – Emsley Tromp

De invallen zijn verricht door het zogeheten ‘Ondermijningsteam’. Dat is een eenheid van politie en justitie die gespecialiseerd is in het aanpakken van corruptie in de bovenwereld op de Antillen. De actie staat onder leiding van de Nederlandse officier van justitie Saskia de Vries.

‘Onderkoning van Curaçao’

Tromp geldt als de machtigste man van Curaçao. Zijn bijnaam is ‘De onderkoning van Curaçao’. Hij verscheen eerder bij justitie in het vizier. Maart 2012 vroeg het OM in een strafproces in Nederland tegen miljardair John Deuss nadrukkelijk aandacht voor de volgens haar opmerkelijke coulance van Emsley Tromp voor de omstreden First Curaçao International Bank (FCIB) van Deuss. Tromp bleek buiten werktijd en buiten het kantoor met Deuss onder vier ogen te vergaderen. Deuss werd later veroordeeld.

Op de Antillen gaan al jaren de verhalen de ronde over de manier waarop Tromp zichzelf en familieleden zou bevoordelen. Corruptieonderzoeken bij de CBCS naar beweerde misstanden liepen steeds vast.

Enkele maanden geleden onthulde het FD dat de Nederlandsche Bank grote zorgen heeft over de gang van zaken op de Antillen. Volgens een DNB-rapport is de grootste verzekeraar van de Antillen, Ennia, stiekem door haar grootaandeelhouder Ansary uitgehold, onder de ogen van de centrale bank. Het verhaal gaat dat Tromp in ruil daarvoor douceurtjes van Ansary zou hebben ontvangen. Tromp zou onder meer appartementen in Miami hebben gekocht met soepele financiering van bedrijven gelieerd aan onder zijn toezicht staande instellingen.

Conflict met bankier

Tromp beweerde eerder dat alle aantijgingen aan zijn adres, inclusief de DNB-kritiek, afkomstig zijn van Eric Garcia. Dat is een bankier die Tromp bij de onder zijn toezicht staande Girobank heeft weggestuurd. Garcia is onlangs gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude.

Ingewijden melden dat Garcia tijdens zijn arrestatie belastend heeft verklaard over Tromp. Onder meer Garcia beweert dat het woonadres van Tromp aan de Blauwdruifweg waar justitie nu is binnengevallen, onrechtmatig op kosten van de centrale bank is verbouwd. De woordvoerder van het OM op Curaçao zegt dat beide strafonderzoeken, tegen Tromp en Garcia, gescheiden kwesties betreft.
Bron: videostill van Facebookpagina Vigilante

Panama Papers

Ondernemer Gregory Elias verdiende zijn kapitaal toen hij Intertrust in 2002 aan Fortis verkocht. Daarna startte hij op Curaçao een nieuw trustkantoor, United Trust. Elias treedt daar regelmatig op voor bedrijven van zijn klanten. Zo bleek Elias tijdens het corruptieproces tegen directeur Buck Groenhof van de SNS-vastgoedbank smeergeld van Groenhof weg te sluizen.

Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw in de Panama Papers blijkt dat Elias vanuit Curaçao regelmatig contact met Mossack Fonseca in Panama heeft over vennootschappen van zijn klanten. Elias komt 312 keer in de Panama Papers voor, van 2004 tot als laatste 13 juni 2014. In zijn eerste contacten met de Panamezen verwijst Elias hen voor referenties over hem naar de Bank van de Nederlandse Antillen, onder leiding van Tromp.

Spoedvergadering

Elias en de CBCS beantwoorden woensdag geen vragen van deze krant. CBCS-commissaris Tom Kok zegt dat hij vanwege de inval bij Tromp om een spoedvergadering van de commissarissen vraagt. De aandeelhouders van de CBCS, Curaçao en Sint Maarten, vergaderen de 18e over de situatie.

Volgens het OM maken de invallen bij Tromp en Elias deel uit van een eerste fase van het strafonderzoek. Of Tromp daadwerkelijk wordt vervolgd moet het OM later beslissen.

Bron: Financieel Dagblad

Dossier Gokken

3 Reacties op “FD | OM verdenkt president centrale bank Curaçao van fraude

 1. ja, maar met de ”pluk ze” regeling, kan er weer flink terug verdient worden.
  Als er geen controle is wordt iedereen een dief. (alleen heiligen niet).
  dus eindelijk is er een beetje controle vanuit de NLse overheid.
  Zal de maffia en hun politici heel vervelend gaan vinden.
  Ze gaan weer voor onafhankelijk schreeuwen en het stemvee gaat daar in mee.
  herhaling van zetten…

 2. Zijn er meer dan naar wanbeleid bij aqualectra en rdk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *