FD | ‘Ondernemer in de politiek’ waarschijnlijk nieuwe premier Curaçao

Eugene Rhuggenaath

De 47-jarige Eugene Rhuggenaath wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van Curaçao. Zijn liberale en koninkrijksgezinde politieke partij Partido Alternativa Real (PAR) won vrijdag bij verkiezingen 6 van de 21 zetels en is nu als grootste partij aan zet om een stabiele regering te vormen.

De meest voor de hand liggende coalitiepartij is naast een derde partij de sociaaldemocratische partij MAN van voormalig premier Hensley Koeiman, die vijf zetels behaalde.

Curaçao, dat sinds 2010 een autonome status heeft binnen het Koninkrijk, heeft volgens Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) gekozen vóór het Koninkrijk en tégen corruptie. Anders geformuleerd: voor de democratische partijen en tegen ‘de maffiapartijen’. Die laatste opmerking is met name een verwijzing naar de wegens corruptie veroordeelde en anti-Nederlandse politicus Gerrit Schotte en zijn partij MFK.

Van Raak typeert Rhuggenaath, die in diverse kabinetten minister van economische ontwikkeling of gedeputeerde van financiën was, als een ‘ondernemer in de politiek’. ‘Hij heeft zich tot nu toe vooral beziggehouden met economisch beleid, maar zal als toekomstig premier ook prioriteit moeten geven aan sociaal beleid. Curaçao is geen arm land, er is veel rijkdom maar daarnaast ook veel armoede en een grote sociale ongelijkheid. Veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben voor Schotte gestemd; die groep moet hij perspectief op een beter bestaan geven.’

Rhuggenaath studeerde Business Administration in Miami en aan de Rotterdam School of Management. Hij is sinds 2003 namens de PAR politiek actief, maar trok zich in 2009 terug uit de politiek na een conflict met zijn partij. In 2015 werd hij als een ‘verloren zoon’ teruggehaald.

Dat er van hem veel wordt verwacht, blijkt ook uit zijn bijnaam. De liberale politicus, wars van polarisatie, cliëntelisme en vriendjespolitiek, wordt wel ‘de Kennedy van Curaçao’ genoemd. (TD)

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *