FD | Ook in China lijkt het geduld met Venezuela op te raken

PDVSA Gas Station in Venezuela

De lijst van schuldeisers van Venezuela is net zo lang als de lijst met economische problemen, maar tot nu toe waren het steeds Rusland en China die voorkwamen dat het land helemaal in de financiële afgrond zou storten.

In ruil voor olie kwam er iedere keer weer nieuwe financiering los voor het zo goed als failliete Zuid-Amerikaanse land, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Persbureau Reuters meldt dat het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec een rechtszaak heeft aangespannen tegen een dochterbedrijf van het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA). Steen des aanstoots is een rekening voor een partij staal, bedoeld voor de verwerking in gewapend beton. Volgens Sinopec is de helft van de rekening van de order uit 2012 nog steeds niet betaald. Het Chinese bedrijf eist $ 23,7 mln (€ 20 mln) van de Venezolanen.

Contractbreuk

Volgens de documentatie bij de claim verwijten de Chinezen PVDSA contractbreuk en samenzwering met het oogmerk van fraude. De zaak wordt door waarnemers dan ook opgevat als een teken van een zich verslechterende relatie tussen Venezuela en China. Die relatie is ook voor de houders van Venezolaanse staatsobligaties, waaronder een aantal Nederlandse pensioenfondsen, van belang.

Rusland en China behoren namelijk tot de grootste schuldeisers van het land en zouden een rol kunnen spelen in het vinden van een oplossing voor de Venezolaanse schuldenberg. Maar hoe de band nu is met de Russen blijft vooralsnog onduidelijk. Ook Russische staatsbedrijven hebben in het verleden rechtszaken aangespannen om rekeningen betaald te krijgen. Aan de andere kant sloten Rusland en Venezuela halverwege november nog een deal over een lopende schuld, zodat Venezuela door kon gaan met het aflossen van de obligatiehouders.

Wanbetaler

Die deal kwam kort nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) Venezuela tot wanbetaler had bestempeld. De Venezolanen lijken ondanks die wanbetaler-status vooralsnog wel door te gaan met aflossen, maar hoeveel en aan wie is onduidelijk.

Ondertussen lijkt de mensenrechtensituatie in Venezuela steeds verder te verslechteren. Volgens de Verenigde Naties worden de mensenrechten op grote schaal geschonden door het regime van president Nicolás Maduro, onder andere door het willekeurig oppakken van burgers en het martelen van gevangenen. De Europese Unie heeft een wapenembargo ingesteld en er zijn al geruime tijd Amerikaanse sancties van kracht tegen Venezuela.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *