FD | Oxfam: notoire belastingparadijzen ontsnappen aan Europese zwarte lijst

Laurens Berentsen, Ria Cats | Financieel Dagblad

Oxfam meent dat Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland op de zwarte lijst moeten staan, omdat multinationals via deze landen winst wegsluizen om belasting te ontlopen | Foto Bermuda

De lijst van belastingparadijzen die de Europese Unie hanteert, dreigt volgens Oxfam Novib een tandeloze tijger te worden voor de aanpak van belastingontwijking. De ontwikkelingsorganisatie voorziet dat notoire belastingparadijzen zullen ontbreken nadat de EU de lijst de komende week opnieuw heeft vastgesteld.

 

Oxfam is aan de hand van de criteria van de EU nagegaan welke landen op de zwarte en grijze lijst van belastingparadijzen komen te staan. De Bahama’s, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Panama, Guernsey, Jersey, Isle of Man en Hongkong zullen hoogstwaarschijnlijk van de grijze lijst verdwijnen, aldus de non-gouvernementele organisatie. Op die lijst staan landen die fiscaal beterschap hebben beloofd zodat zij niet door de EU worden aangemerkt als belastingparadijs.

Wassen neus

Volgens Oxfam zijn die verbeteringen in veel gevallen een wassen neus. Landen die toezeggen mee te werken aan de bestrijding van belastingontwijking door multinationals, kunnen rekenen op verwijdering van de grijze lijst, aldus de organisatie die geldt als een serieuze partij in de discussie over bedrijfsbelastingen.

In sommige gevallen pakt aanpassing van de belastingregels zelfs nadelig uit, stelt Oxfam. Voor de EU is een belangrijk criterium dat buitenlandse ondernemingen niet anders mogen worden behandeld dan binnenlandse bedrijven. Hongkong heeft dit opgelost door bedrijven van eigen bodem dezelfde belastingvoordelen te geven als multinationals, aldus Oxfam. Hierdoor betalen alle bedrijven in de speciale administratieve regio van China minder winstbelasting.

Minimum standaard

De Europese ministers van financiën buigen zich volgende week dinsdag over de eerste jaarlijkse herziening van de zwarte en grijze lijst. De lijsten zijn in 2017 ingevoerd.

Lees ook

EU dreigt met sancties tegen zeventien belastingparadijzen

Vandaag overlegt de Vaste Kamercommissie voor Financiën met minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel over de Nederlandse inbreng tijdens de Ecofin dinsdag. In een brief aan de Kamer schrijft Hoekstra dat tijdens voorbereidende vergaderingen duidelijk is geworden dat een grote groep landen inmiddels volledig voldoet aan de minimumstandaard van de EU en dus van de grijze lijst verdwijnt. Tegelijk zal het aantal landen op de zwarte lijst stijgen, aldus de minister, en blijft een groep landen op de grijze lijst staan. Nederland kent sinds het begin van dit jaar een eigen zwarte lijst, waarop 21 belastingparadijzen staan.

Buiten schot

In Brussel is dezer dagen op ambtelijk niveau nog druk vergaderd over de nieuwe samenstelling van de lijsten. Begin deze week was onzeker of de ministers aanstaande dinsdag een pasklare lijst krijgen voorgelegd van niet-coöperatieve jurisdicties op het gebied van belastingen, zoals de zwarte lijst formeel heet. Daarop staan op dit moment Amerikaans Samoa, Samoa, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam en Trinidad en Tobago. In Brussel wordt op achtergrondbasis gewaarschuwd dat de lijsten die Oxfam heeft samengesteld, wel eens voorbarig kunnen zijn.

Oxfam juicht de EU-lijsten toe. Maar ze zegt te vrezen dat die weinig effect zullen hebben als ‘beruchte belastingparadijzen’ ontbreken. Sinds de invoering uit de organisatie kritiek op het feit dat EU-lidstaten per definitie buiten schot blijven. Oxfam meent dat Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland op de zwarte lijst moeten staan, omdat multinationals via deze landen winst wegsluizen om belasting te ontlopen.

Volgens een vandaag verschenen Oxfam-rapport zijn Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje in 2015 samen ongeveer €35,1 mrd belastingopbrengst misgelopen als gevolg van belastingontwijking door multinationals.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *