FD | Rechter: bescherming Fugro is onderdeel strategie

Rechter schaart beschermingswall onder strategie Fugro.
Door Pieter Lalkens en Joris Kooiman voor Financieel Dagblad

fugro

Rechter vonniste vrijdag dat de Curaose beschermingswall van Fugro onderdeel is van een bedrijfsstragie is, en daarmee niet verboden

Boskalis kan niet eisen dat Fugro een beschermingswal ter stemming voorlegt aan de aandeelhouders. Hiermee komt het maritiem concern namelijk op het terrein van de strategie van de onderneming, en die is voorbehouden aan het bestuur.

Dit staat in de vrijdag gepubliceerde motivatie van een eerdere uitspraak van de Haagse kortgedingrechter.

De eis van Boskalis was op 17 maart al afgewezen, maar een motivatie ontbrak nog omdat de rechter op heel korte termijn uitspraak moest doen. Boskalis, dat in korte tijd een belang van 25% opbouwde in Fugro, spande een rechtszaak aan over één van de drie beschermingsconstructies van bodemonderzoeker Fugro.

In de ogen van Boskalis moet de beschermingswal op de agenda van de aandeelhoudersvergadering ter stemming worden opgenomen. Boskalis vindt dat het die bevoegdheid heeft, omdat het concern een belang van meer dan 3% heeft in Fugro. De rechter oordeelt echter dat Boskalis die bevoegdheid niet heeft.

Levensbelang

De eis om deze beschermingsconstructie ter stemming voor te leggen aan alle aandeelhouders, wordt door bodemonderzoeker Fugro gezien als de opmaat tot een volledige overname. Het concern heeft de eis van Boskalis altijd afgewezen met het argument dat de onafhankelijkheid van levensbelang is voor het concern. De beschermingsconstructies zijn in haar ogen onderdeel van de bedrijfsstrategie.

De rechtbank volgt deze uitleg nu. Volgens haar komt de eis van Boskalis neer op een wens om de beschermingsconstructie te ontmantelen. ‘Daarmee wordt het terrein van de door het bestuur te bepalen strategie betreden’, aldus een zinsnede in de motivatie van de rechter.

Boskalis ontkent uit te zijn op een overname, maar geeft wel aan samen te willen werken met Fugro, omdat de activiteiten zouden aansluiten op de markten waarin Boskalis actief is. Topman Peter Berdowski blijft echter vaag over hoe hij die samenwerking voor zich ziet.

Curaçao

Bij de gewraakte beschermingswal gaat het om een stichting op Curaçao. Deze stichting kan in geval van een vijandige overname greep krijgen op de activa van Fugro. Boskalis merkte deze constructie aan als ‘duister’ en ‘niet meer van deze tijd’.

Boskalis kan volgens de rechter wel verlangen dat de Antilliaanse beschermingsconstructie onderwerp van gesprek wordt. Fugro heeft zich al bereid verklaard het onderwerp als ‘bespreekpunt’ op de agenda te zetten van de aandeelhoudersvergadering op 30 april.

Boskalis zei vrijdag in een reactie de motivatie van de uitspraak ‘eerst goed te zullen bestuderen’. Een woordvoerder van het concern: ‘Over eventuele vervolgstappen kunnen we nog geen uitspraak doen.’

‘Pek en veren’

‘De uitspraak van de rechter laat er geen misverstand over bestaan. Boskalis is juridisch met pek en veren weggestuurd’, zegt een advocaat die niet bij de zaak is betrokken. ‘Beursgenoteerde ondernemingen zullen blij zijn met dit vonnis.’

Bron: FinancieelDagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *