FD | Saoedi-Arabië boos over plaats op Nederlandse lijst belastingparadijzen

Laurens Berentsen | Financieele Dagblad

Saoediërs boos om plaatsing op Nederlandse lijst belastingparadijzen

Saoedi-Arabië is ontstemd omdat het op een Nederlandse lijst staat van landen die weinig of geen winstbelasting heffen. De zwarte lijst staat deze vrijdag in de Staatscourant. Saoedi-Arabië is absoluut geen laagbelastend land, stelt hoofd belastingbeleid Maha T. Abualfaraj van de Saoedische fiscus tegenover het FD.

Op de Nederlandse lijst van belastingparadijzen staan 21 landen, tegenover vijf op de zwarte lijst van de Europese Unie. Naast bekende namen zoals Bermuda en Jersey heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op de lijst gezet. De reden is dat deze landen in de ogen van Nederland te weinig winstbelasting opleggen. De grens ligt bij een statutair tarief van 9%. Het register van Snel is bedoeld voor de uitvoering van drie maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals.

Naast bekende namen zoals Bermuda en Jersey heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op de lijst gezet.

Tarief van 20%

Hoofd belastingbeleid Abualfaraj van de General Authority of Zakat & Tax zei vorige week in een telefonisch interview met het FD dat het ‘absoluut onterecht’ is dat Saoedi-Arabië op de lijst staat. Saoedi-Arabië is daarover niet geïnformeerd door de Nederlandse regering, aldus de hoge belastingambtenaar.

Lees ook Multinationals ontlopen via Nederland belastingen over ten minste €22 mrd winst

Ze neemt aan dat haar land op de lijst staat omdat het Zakat heft. Deze islamitische vermogensheffing van 2,5% geldt echter alleen voor bedrijven die eigendom zijn van Saoedi’s of ingezetenen van andere Arabische Golfstaten, legt zij uit. Voor de overige ondernemingen die in buitenlandse handen zijn, hanteert Saoedi-Arabië een tarief van 20%, zegt zij. De olie- en gasindustrie betaalt zelfs 30% tot 85% belasting.

Abualfaraj vreest de gevolgen van de zwarte lijst voor Saoedi-Arabië en voor buitenlanders die daar zaken doen. Vanaf 1 januari wordt het voor multinationals lastiger mobiele bezittingen, zoals intellectueel eigendom, onder te brengen in laagbelastende landen. Dit is een manier om winst te verschuiven en belasting te ontlopen. Ook gaat Nederland over twee jaar 20,5% bronbelasting heffen op rente en royalty’s die naar deze landen vloeien. Ten slotte geeft de Belastingdienst niet langer zekerheid vooraf over transacties met bedrijven die zijn gevestigd in landen op de lijst.

Fiscale prikkels

Werkgeversvereniging VNO-NCW en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) spraken zich dit najaar in een internetconsultatie uit tegen opname van de Arabische staten in het register. De NOB schreef ‘signalen van verontwaardiging’ uit het Midden-Oosten te hebben ontvangen, omdat landen op de zwarte lijst zijn beland zonder te zijn geraadpleegd.

Volgens Stephen Brunner, voorzitter van de NOB-kerngroep Nederland Investeringsland, gebruiken Qatar en Dubai fiscale prikkels om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Deze landen staan samen met Bahrein en de andere leden van de VAE op de grijze lijst van de EU. Saoedi-Arabië daarentegen, kent volgens de belastingadviseur een normale vennootschapsbelasting, inclusief bronheffing. ‘De Saoedi’s beschouwen hun land absoluut niet als een “tax haven”‘, aldus Brunner.

Het bestaan van de Zakat en de kritiek in de consultatie zijn meegewogen, zegt een woordvoerder van Financiën. Dat heeft volgens de zegsvrouw echter niets veranderd aan het oordeel dat de winstbelasting in de bewuste landen beneden de 9% ligt.

Nederland heeft belastingverdragen met alle vijf Arabische landen. Het zal die verdragen respecteren, aldus de woordvoerder, en tegelijkertijd in gesprek gaan over aanpassingen om belastingontwijking terug te dringen.

Bron: Financieele Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *