FD | Sint Eustatius woest op Nederland

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken het Solar Park op Sint Eustatius (30 november, 2017) waar het eiland de helft van de lokale energiebehoefte mee invult. Het bliksembezoek van de oranjes was hoofdzakelijk bedoeld om de orkaanschade en wederopbouw van woonhuizen te kunnen bezichtigen. Foto: Patrick van Katwijk/Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance GmbH

Sint Eustatius is woedend over het Nederlandse besluit om de eilandregering terzijde te schuiven en eist dat staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) die beslissing intrekt. Knops is voornemens het Bovenwindse eiland onder rechtstreeks bestuur vanuit Den Haag plaatsen, vanwege de bestuurlijke chaos. De bewindsman is woensdag naar Sint Eustatius vertrokken voor overleg.

‘Flagrante schending’

Het bestuur van Sint Eustatius slijpt ondertussen de messen, en heeft een Amerikaans advocatenkantoor ingeschakeld om zich tegen het Haagse ingrijpen te verdedigen. Advocaat Jared Genser schrijft in een brief dat het Nederlandse ingrijpen een ‘flagrante schending’ is van artikel 73 van het handvest van de Verenigde Naties. Daarin staat dat in gebieden die geen volledig zelfbestuur hebben, belangen van de inwoners leidend moeten zijn. Volgens Genser kan het besluit van Knops niet genomen worden zonder overleg met de eilandraad.

Nederland greep vorige week in omdat er op Sint Eustatius sprake zou zijn van wetteloosheid, discriminatie, financieel wanbeheer, intimidatie, machtsmisbruik, willekeur, bedreigingen en beledigingen. Vanwege die ‘grove taakverwaarlozing’ wil het kabinet het bestuur over Sint Eustatius overnemen van de eilandraad. Die valt te vergelijken met een gemeenteraad.

‘Agressief handelen’

De Nederlandse staat wil een zogenoemde regeringscommissaris parachuteren op het eiland om orde op zaken te stellen en de Eerste en Tweede Kamer hebben daarvoor het groene licht gegeven. Het is nog niet bekend wie die rol gaat vervullen. Volgens de NOS dreigt het eiland met ‘agressief handelen om de rechten van de bewoners te verdedigen’, mocht het daadwerkelijk tot een machtsovername komen.

De relatie tussen Sint Eustatius en Nederland is al langer verziekt. De ruzie gaat over de financiën en de manier waarop het eiland bestuurd dient te worden. Nederlandse ambtenaren klaagden over wanbeleid, lokale politici over micro-management. De verhoudingen verslechterden verder nadat orkaan Irma een ravage aanrichtte op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

De Nederlandse staat heeft in totaal 67 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de wederopbouw van Saba en Sint-Eustatius. Al snel daarna begon echter het getouwtrek over de voorwaarden. Volgens de commissie die onderzoek deed naar de situatie op het eiland, vallen de misstanden ook Den Haag te verwijten. De commissie houdt de Nederlandse regering medeverantwoordelijk voor de fysieke verwaarlozing van het eiland.

Bron: Financieel Dagblad

2 Reacties op “FD | Sint Eustatius woest op Nederland

  1. Abraham Mossel

    Alle advocaten die voor dit stelletje oplichters gaan werken ( amerikanen kosten nog al niet wat??) op kosten van de burger, moeten niet betaald worden, betaald wordt er niet door NL, laten deze boeven ze maar uit eigen zak betalen, of hebben ze nog ff gauw de staat kas leeg geroofd die twee vazalen van Putten en Woodley pekker!.

  2. Titel moet zijn. Corrupte politici St. Eustatius woest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *