FD | Sint Maarten schiet tekort in toezicht op bedrijven

Laurens Berentsen | Financieel Dagblad

Sint Maarten heeft te weinig zicht op doen en laten buitenlandse bedrijven

Oeso” Sint Maarten heeft te weinig zicht op doen en laten buitenlandse bedrijven

Sint Maarten weet onvoldoende over het doen en laten van buitenlandse bedrijven die op het Nederlandse deel van het Caribische eiland zijn gevestigd. De wetten en regels om onder meer witwaspraktijken tegen te gaan, zijn op orde.

Maar in de praktijk er is te weinig toezicht op de naleving hiervan.

Dit concludeert de organisatie die toeziet op de internationale uitwisseling van informatie voor belastingdoeleinden, het Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes. Het Forum toetst de standaard voor informatie-uitwisseling die is vastgesteld door de organisatie van ontwikkelde economieën, de Oeso. Sinds 2002 hebben zich 120 landen aan deze standaard verbonden. Sint Maarten, dat de status heeft van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is een van die landen.

Meerdere tekortkomingen

In zijn rapport over Sint Maarten, dat maandag is verschenen, signaleert het Global Forum meerdere tekortkomingen in het toezicht op en het afdwingen van de verplichtingen die volgens de Oeso-standaard gelden voor bedrijven. Zo ontbeert Sint Maarten een systeem dat garandeert dat de uiteindelijke eigenaren van buitenlandse ondernemingen die formeel op het eiland zijn gevestigd, bekend zijn bij de autoriteiten.

Sint Maarten ziet bovendien te weinig toe op naleving van de regels die gelden voor de financiële verslaglegging van ondernemingen. Hierdoor valt niet na te gaan of deze informatie daadwerkelijk beschikbaar is, meldt het rapport. Verder blijkt het in de praktijk lastig te zijn voor Sint Maarten om informatie in te winnen bij banken die op het eiland zijn gevestigd.

De tekortkomingen brengen onder andere het risico met zich mee van witwaspraktijken, aldus het Global Forum. Volgens de organisatie moet Sint Maarten zijn juridische en praktische infrastructuur versterken om naleving van de internationale standaard veilig te stellen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *