FD | Stijgende inkomsten brievenbusfirma’s dubieus succes

Financieele Dagblad

© Studio Vonq

De inkomsten van Nederland uit brievenbusfirma’s zijn de afgelopen paar jaar sterk gestegen. Dat staat in het economenblad ESB.

Brievenbusfirma’s zijn veelal beursgenoteerde multinationals die er voor hebben gekozen hun statutaire zetel in Nederland te vestigen. De gestegen inkomsten zijn volgens de onderzoekers een dubieus succes, omdat de reële bijdrage voor de Nederlandse economie van deze firma’s ‘verwaarloosbaar’ is, terwijl de extra inkomsten wel de afdracht van Den Haag aan Brussel opstuwen.

Ronald Nelisse van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Eva Hagendoorn van De Nederlandsche Bank rekenen in economenblad ESB voor dat vanaf 2010 het nationaal inkomen van Nederland een flinke impuls heeft gehad van het verplaatsen van statutaire zetels naar Nederland. Leverde het inkomenssaldo van de nieuwe nv’s in 2010 nog een kleine miljard euro extra op, vorig jaar ging het al om €8,6 mrd. Tegenover deze stroom staan de saldi van de netto-inkomensstromen van en naar het buitenland en ook de netto-rente en dividendstromen. Exclusief de nieuwe nv’s kunnen die saldi jaarlijks flink schommelen.

De Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie wordt gebaseerd op het bni, het bruto nationaal inkomen, en bedraagt daar iets meer dan 1% van. Dat betekent dat €8,6 mrd aan extra inkomen de afdrachten aan Brussel met zo’n €90 mln opstuwen.

Op een bruto binnenlands product, de maatstaf voor de economische groei, van in 2017 €734 mrd, bedraagt de extra inkomensstroom van de sinds 2010 nieuw in Nederland gevestigde bedrijven zo’n 1,2%.

Het netto-effect van de groep beursgenoteerde bedrijven ‘zonder fysieke voetafdruk’ op het bni is volgens beide auteurs positief ‘omdat de winsten deels in Nederland opgepot worden’. Aan de ontvangstenkant stromen de winsten Nederland binnen, aan de uitgavenkant kan een deel hiervan Nederland weer uitvloeien, indien de winsten in de vorm van dividend worden uitgekeerd aan beleggers.

Bron: Financieele Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *