FD | Trustkantoor draait op voor schade door belastingtrucs

Siem Eikelenboom • Financieel Dagblad (met vonnis)

Trustkantoor TMF draait op voor schade door belastingtrucs vastgoedcriminelen | HH

In de strijd tegen belastingontduiking heeft de Belastingdienst een belangrijke overwinning behaald. De fiscus mag de geleden miljoenenschade niet alleen verhalen op de belastingontduiker zelf, maar ook op het trustkantoor en zijn medewerkers die de ontduiker hebben bijgestaan.

 

Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank Amsterdam woensdag wees in een al jaren lopende civiele procedure van de Belastingdienst tegen het voormalige trustkantoor Tradman, sinds 2008 onderdeel van trustgroep TMF. De rechtbank stelt dat het kantoor, een voormalige directeur en een oud-relatiemanager twee vastgoedondernemers hebben geholpen om geld buiten het zicht van de fiscus te sluizen. Ze zijn daarom aansprakelijk voor de door de fiscus geleden schade.

Omdat het de Belastingdienst niet lukte om via de reguliere weg de belasting via de ontduikers te innen, is besloten om voor het eerst via een civiele procedure die partijen aan te pakken die bij het ontduiken hebben geholpen.

Precedentwerking
Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de universiteiten van Nyenrode en Leiden, stelt dat het vonnis een precedentwerking zal hebben: ‘Ik denk dat menig trustbestuurder na lezing van dit vonnis slecht zal slapen. Met name daar waar het trustkantoor en zijn bestuurders een actieve rol spelen door constructies te ontwerpen en aan te dragen, is dit vonnis en de daaruit volgende aansprakelijkstelling van groot belang.’

‘Ik denk dat menig trustbestuurder na lezing van dit vonnis slecht zal slapen.’
• Marcel Pheijffer

Trustkantoor Tradman en twee oud-medewerkers hebben volgens de Belastingdienst een belangrijke rol gespeeld bij de frauduleuze praktijken van de gebroeders Jos en Joop Geerts. Zij werden oktober 2017 in hoger beroep wegens fraude met vennootschappen van hun Mubavi-groep veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 21 en 16 maanden. Jos Geerts was begin deze eeuw een bekende societyfiguur die extravagante feesten gaf op zijn landgoed Kooilust met veel BN’ers.

Speciaal computerprogramma
Begin 2008 besloot de Belastingdienst om het fiscale onderzoek naar de gebroeders Geerts uit te breiden naar het trustkantoor Tradman. Daar was het tweetal tussen 1994 en eind 2006 klant geweest. Bij het trustkantoor, dat toen al in handen was gekomen van trustgroep TMF, werd administratie opgevraagd.
Op basis van de verstrekte documenten rees bij de fiscus al snel het vermoeden dat Tradman, zijn oud-bestuurder en een voormalige relatiemanager de gebroeders Geerts hadden geholpen om geld buiten het zicht van de fiscus te houden. De rechtbank oordeelde woensdag dat dit inderdaad het geval is geweest en dat de vennootschap en de twee oud-medewerkers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de door de fiscus geleden schade.

Lees ook
Fiscus: ‘Trustkantoor hielp met leeghalen vennootschappen’

De Belastingdienst stelde in de civiele zaak ook dat trustkantoor TMF, de huidige eigenaar van Tradman, het boekenonderzoek van de fiscus bewust had gefrustreerd. Maar van deze stelling maakte de rechtbank gehakt. Het trustkantoor had niet alleen een eigen IT-deskundige beschikbaar gesteld, maar zelfs een speciaal computerprogramma geschreven om het fiscale onderzoek te vergemakkelijken.

Alle medewerking
In een reactie zegt een woordvoerder van TMF blij te zijn met het oordeel van de rechtbank dat het trustkantoor alle medewerking heeft verleend. Over de aansprakelijkheid kan hij nog niets zeggen: ‘Het vonnis hebben we net binnen en moeten we nog bestuderen.’

Dat laatste stelt ook een woordvoerder van de Belastingdienst. Maar hij voegt er aan toe dat de fiscus blij is dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de ingeslagen weg (om een trustkantoor civielrechtelijk aansprakelijk te stellen) ‘een goeie is’.
De omvang van de door de fiscus geleden schade moet in een aparte procedure worden vastgesteld. Maar dat die in de vele miljoenen loopt staat vast. In het faillissement van de bedrijven van Geerts vordert de fiscus alleen al aan niet-betaalde vennootschapsbelasting een bedrag van ruim €22 mln.

Bron: Financieel Dagblad

Naschrift KKC

Link naar vonnis

2018 02 15 – VONNIS Trustkantoor TMF Tradman Aansprakelijk Voor Belastingontduiking – ECLI_NL_RBAMS_2018_79… by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *