FD | Tuchtklacht tegen PwC-topman om afwikkeling renteswapschandaal

Joris Polman | Financieel Dagblad

De zaak draait om een aanbod dat ING deed aan een mkb-ondernemer aan wie de bank jaren terug ‘ondeugdelijke rentederivaten’ verkocht | Illustratie: Rhonald Blommestijn voor het FD

Accountancy – Directeur Pieter Lakeman van Swapschade bv heeft bij de Accountantskamer een tuchtklacht ingediend tegen PwC-topman Ad van Gils. Het accountants- en advieskantoor zou volgens Lakeman steken laten vallen bij het toezicht op de afwikkeling van het renteswapschandaal.

De zaak draait om een aanbod dat ING deed aan een mkb-ondernemer aan wie de bank jaren terug ‘ondeugdelijke rentederivaten’ verkocht. De bank deed een aanbod aan de ondernemer, die zich laat vertegenwoordigen door Lakeman, om de schade te compenseren. ‘Foutief’, zegt Lakeman.

Lees ook:
De tuchtklacht die Swapschade BV vandaag indiende tegen PwC
Lakeman ving bot

Pogingen om in gesprek te raken met de bank liepen vervolgens op niets uit. Daarop wendde Lakeman zich namens zijn cliënt tot PwC, waarvan de accountants in het kader van de regeling ‘Uniform Herstelkader’ toezicht houden op een correcte afwikkeling van de schade. Ook daar ving Lakeman tot nog toe bot.

Sterker nog, PwC wil niet eens bekend maken welke accountant het dossier heeft behandeld. ‘Dat is obstructie van het tuchtrecht’, stelt Lakeman die bij gebrek aan de juiste naam dan maar de topman heeft aangeklaagd.

PwC is ‘zeer verbaasd’

‘Wij zijn zeer verbaasd’, reageert een woordvoerder van PwC. ‘Wij hebben Lakeman vorige week donderdag een brief gestuurd met de mededeling dat wij er zo spoedig mogelijk op zullen reageren. Hij verwijst nota bene naar die brief als onderbouwing van de klacht.’

Maar Lakeman is vooralsnog onverbiddellijk. ‘Mijn klant is gedupeerd door grote fouten in het compensatievoorstel van ING Bank waardoor het overgrote deel van de door hem geleden schade niet vergoed wordt. Desondanks gaat de externe beoordelaar van PwC er mee akkoord. Ik vind dat vreemd. Maar nóg vreemder is dat wij niet mogen weten wie die beoordelaar is en al helemaal niet met hem of haar mogen spreken. Dan moet PwC daar maar voor bloeden.’

Lakeman wijst er op dat PwC, Deloitte en EY voor hun arbeid in het kader van het Uniform Herstelkader circa €500 mln ontvangen, terwijl voor de circa 22.000 gedupeerde mkb-bedrijven slechts €1,5 mrd beschikbaar is.

15.000. Aantal mkb’ers aan wie banken peperdure rentederivaten verkochten.

Eind vorige maand meldde het FD dat de afhandeling van het rentederivatendossier zich maar blijft voortslepen. Banken verkochten jarenlang complexe, dure en niet-passende financiële instrumenten aan mkb’ers.

Teller zal nog flink oplopen

Aan ruim 15.000 gedupeerde mkb’ers hebben ING, Van Lanschot, SNS (Volksbank) en Deutsche Bank, plus de twee grootverkopers Rabobank en ABN Amro inmiddels een bedrag van €860 mln uitgekeerd als compensatie voor schade en vergoeding voor grootschalige zorgplichtschending. De teller zal nog flink oplopen. Bij elkaar hebben de zes instellingen €1,5 mrd gereserveerd. Rabobank is goed voor de helft van dat bedrag. Een woordvoerder van de Utrechtse instelling liet desgevraagd weten ruwweg de hele €750 mln nodig te zullen hebben.

Bron: Financieel Dagblad

Een Reactie op “FD | Tuchtklacht tegen PwC-topman om afwikkeling renteswapschandaal

  1. Wat denkt Ralf BMWieriks, hoofd vaktechniek van PWCuracao, hiervan?

    En Gerald Stacie, parodie op een partner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *