28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Venezolaanse strop dreigt voor Curaçao en Aruba

HomeMediaFD | Venezolaanse strop dreigt voor Curaçao en Aruba

Maarten van Poll | Financieel Dagblad

De raffinaderij op Aruba in 2001.Hollandse Hoogte / Martijn de Jonge

Venezuela staat op instorten en dat dreigt Aruba en vooral Curaçao hard te raken. Beide eilanden zetten stevig in op olie-industrie, die op zijn beurt sterk afhankelijk is van het land dat bankroet dreigt te gaan. Gaat het mis, dan draait Nederland mogelijk op voor de kosten.

De afgelopen dagen werden Venezuela en staatsoliebedrijf PDVSA door kredietbeoordelaars tot wanbetaler bestempeld. PDVSA is de haperende motor van een economie die door wanbestuur en een aanhoudend lage olieprijs nauwelijks functioneert. De bevolking lijdt honger, terwijl dictator Nicolás Maduro uit alle macht zijn positie zeker probeert te stellen.

25%
Volgens een overheidsteam wordt de capaciteit van de Isla-raffinaderij mogelijk voor slechts 25% benut.

PDVSA huurt de olieraffinaderij op Curaçao en heeft via de Amerikaanse dochter Citgo ook een overeenkomst met Aruba. Dat zorgt voor investeringen, huurpenningen en werkgelegenheid. Maar de aanvoer van Venezolaanse olie naar Curaçao stokt, en de modernisering van de Arubaanse raffinaderij vordert moeizaam.

Arubaanse raffinaderij wordt gemoderniseerd

Het staatsoliebedrijf is een belangrijke speler op de eilanden, onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens voorzitter Willem Jonckheer van de lokale Kamer van Koophandel houdt PDVSA op Curaçao direct en indirect zo’n 3500 mensen aan het werk. Dat is ruim 2% van de bevolking. Jonckheer stelt dat PDVSA voor een instroom van zo’n $400 mln per jaar zorgt, op een bbp van omgerekend zo’n $3 mrd.

De Arubaanse raffinaderij wordt momenteel omgebouwd door Citgo. Minister van economische zaken Richard Arends stelt dat de raffinaderij uiteindelijk tot 15% van het bbp voor zijn rekening gaat nemen. Direct en indirect betekent dat ongeveer 3000 banen, zo’n 3% van de bevolking.

Beide eilanden hebben op het oog een groot economisch belang bij het openblijven of -gaan van de raffinaderijen als stabiele bron van inkomsten. Daarvoor is Curaçao in ieder geval tot 2019, en Aruba nog veel langer, afhankelijk van het Venezolaanse staatsoliebedrijf.

Twijfels over Chinees alternatief

Curaçao dacht vorig jaar een vervanger te hebben gevonden voor de wankele huurder PDVSA. Maar de laatste tijd rijzen steeds meer twijfels over de financiële en technische slagkracht van de Chinese reddende engel Guangdong Zhenrong Energy, onder meer in een verontrustend rapport van onderzoekers van EY. Om een deugdelijk businessplan op te stellen, zijn bovendien documenten nodig die alleen PDVSA kan verstrekken, en dat wil niet vlotten.

De verouderde Isla-raffinaderij op Curaçao in 2016.Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance GmbH

Investeringen raken uit zicht

Als PDVSA niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen, is het de vraag of het wel huurpenningen kan overmaken, laat staan dat het kan investeren in de broodnodige modernisering van de raffinaderijen. De werkzaamheden op Aruba liepen al vertraging op.

De Arubaanse minister Arends stelt dat de werkzaamheden ‘binnen de marges van de afspraken’ vorderen. Bovendien benadrukt hij dat bij de onderhandelingen met Citgo uitvoerig is vastgesteld dat het bedrijf op geruime juridische afstand van het moederbedrijf staat. Arends: ‘Ze zijn erg professioneel, en ze betalen heel secuur en netjes.’

Bron: Financieel Dagblad

8 reacties

  1. Oh ja, nu mag Nederland opeens weer opdraven om te betalen als de raven op Curaçao de zakken gevuld hebben en het eiland door bestuurlijk wangedrag naar de afgrond hebben geholpen
    Nos mes por toch?? Gisteren niet, vandaag niet, nooit!!

  2. Het idee dat PdVSA en dus de ISLA niet in de problemen gaat komen moeten we maar snel vergeten. Het is niet de vraag OF ze in de problemen komen, maar WANNEER ze in de problemen komen.

    Een goed bestuurder denkt dan vooruit en begint lang van tevoren de zogenaamde ‘what if’ scenario’s uit te werken. Op die manier is men voorbereid op alles wat komen gaat en kan men snel handelen. Niet dat het dan altijd goed zal komen, maar je beperkt wel de schade.

    Hier op Curacao hebben we helaas geen goede bestuurders en dat houdt in dat dit soort scenario’s totaal niet bestaan. Ondanks dat we het onheil van verre aan kunnen zien komen laat men zich er toch continu door overvallen. Vervolgens zeggen we dan dat we zijn verrast en dat we er niets aan konden doen. Na zo’n toespraak gaan we weer naar de snek, bestellen het volgende biertje en claimen dat we het zo goed hebben gedaan, maar dat dit toch echt overmacht was.

    Wat zijn de gevolgen van het niet meer kunnen betalen van de rekeningen door ISLA ?
    Heel simpel:
    1. Geen huur
    2. Geen betalingen aan personeel
    3. Geen betalingen voor BOO gebruik
    4. Geen olie raffinage, dus geen brandstof, betekent importeren
    5. Geen betalingen aan de onderaannemers en dus kunnen zij geen salarissen meer betalen.
    6. Wanneer deze 3500 man (incl familie dus ruim 10,000) geen geld meer hebben dan krijgen we onrust, plunderingen en meer van dit soort zaken.
    7. PdVSA importeert dan ook geen materialen meer oftewel invoerheffingen opbrengsten dalen sterk.
    8. Verminderde consumptie bij andere winkels, waardoor deze in de problemen komen.

    Oftewel, we praten over een zeer serieuze situatie, welke gewoon alle aandacht zou moeten hebben en waar heel snel een alternatief voor moet worden ontwikkeld.

  3. Haha, en de maffia en hun trollen op Curacao lachen zich weer rot. Zodra het goed gaat profiteren ze. Zodra het fout gaat zijn ze vertrokken mag nederland het probleem oplossen.

  4. Het mogen toch duidelijk zijn, dat het eerdaags einde oefening is voor PDVSA, zeker in 2019, maar denk dat ze dat niet halen, wat betreft die 21 wachtende bedrijfen om in te springen zoals de pahtologische beroep oplichter en leugenaar Werner Wiels verklaard kan je gewoon beschauwen als het grootste FAKE nieuws in 2016 op de klip curacrim. Het enigste wat Wiels heeft klaar gestoomd is dat hij gevuld is tot aan zijn oren en straks lachtend op een silverstrand aan de cola rum zit en ligend zijn pens vol is aan het vreten van de curacaose belastingbetaler en het corrupte onder de tafel door geschoven chineese miljoenen geld $, Er is geen normaal bedrijf die een gulden in die roestbak inversteerd, ja alleen als dat bedrijf de boel kan leeg zuigen en er met miljoen vandoor kan gaan op een korte termijn. Mijn advies, plat gooien die roestbak en er een gigantische nieuwe binnen stad in vier (4) delen van maken. Als het zover zal komen krijgen Gerrit de “roofvogel” Raaf en het drie (3) span Peppie & Kokkie en Cova ieder een eigen wijk, waar zijn met een roeptoeter de hele dag de toeristen kunnen vermaken, dit alles wel onder toezicht van en met een enkelband, aangezien zij zich om 19 uur weer aan de poort van de coraal specht moeten melden.

  5. Ik begrijp dat diegenen die hun belangen in Venezuela elders (tijdelijk) geparkeerd hebben, graag zien dat de zaak totaal implodeert zodat zij daarna van de ‘leftover’ voor weinig opnieuw beginnen. Echter gisteren werd bekend dat voornamelijk de Russen (3de geldschieter aan Venezuela) met goedkeuring van de Chinezen (grootste geldschieter Venezuela) aan een plan voor herstructurering van de schulden.

  6. Met een beetje goede wil heeft Aruba geluk en wordt Citgo door de schuldeisers van PdVsa geconfiskeerd en verkocht aan een derde partij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties