FD | Venezuela beschuldigt grote oliehandelaren van corruptie

Bert van Dijk • Financieel Dagblad

Afgelopen november werden door Venezuela nog een zestal bestuurders van Citgo Petroleum en Citgo Aruba Holding, van de nog te openen raffinaderij op Aruba. In totaal worden enkele tientallen bedrijven en personen beschuldigd, waaronder Trafigura Beheer bv in Nederland en Blue Bank International op Curaçao.

De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA beschuldigt oliehandelsbedrijven Trafigura, Vitol en Glencore van betaling van miljoenen dollars aan steekpenningen. In ruil voor het geld zouden de oliehandelaren vertrouwelijke informatie hebben gekregen over toekomstige oliedeals van PdVSA. Het Venezolaanse concern claimt een schade van meer dan $5 mrd aan gemiste omzet.
Dit blijkt uit de aanklacht die PdVSA eerder deze maand heeft ingediend bij de rechtbank van Miami. In totaal worden enkele tientallen bedrijven en personen beschuldigd, waaronder Trafigura Beheer bv in Nederland en Blue Bank International op Curaçao.

Computerserver gekloond

Het zou gaan om een enorme samenzwering, waarbij bedrijven als Trafigura en Vitol via speciaal opgezette bv’s steekpenningen hebben doorgesluisd naar omgekochte PdVSA-werknemers, onder wie een IT-beheerder op het hoofdkantoor van PdVSA in Caracas die als codenaam ‘The Nerd’ kreeg. Die zou in ruil daarvoor onder meer het computersysteem van het Venezolaanse oliebedrijf virtueel hebben gekloond en zo directe toegang hebben verschaft tot vertrouwelijke informatie, zoals toekomstige aanbestedingen en oliecontracten van PdVSA.

Bedrijven als Vitol en Trafigura zouden zo tegen betaling een voorsprong hebben weten te behalen op andere partijen. Ze zouden olie hebben kunnen inkopen tegen prijzen die onder de marktprijzen lagen. Ook zouden ze aanbestedingen zo hebben gemanipuleerd dat ze zelf werden bevoordeeld.

De bedrijven willen desgevraagd niet reageren.
Harvey Weinstein

Deze constructie zou al in 2004 zijn opgezet, toen twee Venezolanen in Miami het bedrijf Helsinge oprichtten om als doorgeefluik te fungeren voor met steekpenningen verkregen vertrouwelijke informatie. Tot op de dag van vandaag zou deze constructie bestaan, zo beweert PdVSA.

De gekloonde computerserver zou acht jaar niet opgemerkt zijn, ‘maar de samenzwering begon al lang voor die tijd’, zegt David Boies, de Amerikaanse advocaat die namens PdVSA de aanklacht heeft verstuurd tegen financieel persbureau Bloomberg. ‘En ze deden het op de ouderwetse manier: via steekpenningen.’

Boies is een gelouterde, maar ook omstreden jurist. Hij vertegenwoordigde onder andere Al Gore in de rechtszaak over de hertelling van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2000. Recent trad hij op als raadsman van de gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein. Daarbij raakte hij in opspraak, omdat hij een detective-bureau zou hebben ingehuurd die zou moeten voorkomen dat de New York Times, voor wie zijn kantoor ook optrad, een belastend verhaal over Weinstein zou publiceren.
Twee arrestaties in Genève

De rechter die in Miami de zaak rond PdVSA behandelt, wees een verzoek van de oliemaatschappij af om bezittingen van een aantal van de beschuldigde partijen te bevriezen en documenten in beslag te nemen. Wel beval de rechter de aangeklaagden om geen bewijsstukken te vernietigen.

In verband met deze zaak is de openbaar aanklager in het Zwitserse Genève de afgelopen week een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een aantal topmanagers van Helsinge. Twee van de bestuurders zouden zijn gearresteerd, zo meldt persbureau AP.

Corruptie is binnen PdVSA een groot probleem. Afgelopen november werden door Venezuela nog een zestal bestuurders van Citgo Petroleum, de Amerikaanse dochter van PdVSA gearresteerd op verdenking van corruptie. Onder hen was ook José Pereira, president van Citgo Petroleum en tevens directeur van Citgo Aruba Holding, waar de nog te openen raffinaderij op Aruba onder valt.

Bron: Financieel Dagblad

Een Reactie op “FD | Venezuela beschuldigt grote oliehandelaren van corruptie

  1. Abraham Mossel

    t’Ja ! wat moet je er van zeggen, waar rook is vuur geweest, maar laat deze dorps gek met zijn gekochte Docter Honoris Causa Degree diploma eens voor de spiegel gaan staan, dan ziet hij de duivel him zelf staan. Over tot de orde van de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *