FD | Venezuela betaalt Conoco $ 2 mrd voor nationalisaties

ConocoPhillips wordt betaald en heft beslag op

De Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PDVSA) gaat de Amerikaanse branchegenoot ConocoPhillips $2 mrd betalen als schadevergoeding voor raffinaderijen en opslagterminals die in 2007 tijdens het bewind van president Hugo Chávez zijn genationaliseerd.

De regeling is conform een uitspraak van een internationale arbitragecommissie in april. De afspraak die maandag is gemaakt, is dat de Venezolaanse staatsonderneming binnen negentig dagen $500 mln betaalt. Het resterende bedrag moet uiterlijk over vierenhalf jaar aan de Amerikanen zijn uitgekeerd.

Het akkoord betekent ook dat er een einde komt aan beslagleggingen van ConocoPhillips op activa van PDVSA in onder meer Bonaire, Curaçao en andere Caraïbische eilanden. Het conflict tussen de twee ondernemingen dreigde de Nederlandse Antillen steeds dieper in de ellende te storten.

De $2 mrd die de Venezolanen moeten betalen, is volgens persbureau Bloomberg gelijk aan een kwart van de internationale reserves van de centrale bank van het land.

Bron: Financieel Dagblad

7 Reacties op “FD | Venezuela betaalt Conoco $ 2 mrd voor nationalisaties

 1. @Sander,
  De ‘maffiastaat’ doet voor miljarden zaken met de ‘belastingparadijs/narcostaat’. De Curaçaose regering hoopt op ‘manna van boven’ en is blij met mogelijke kruimels die in dit geheel op ons rotsje achter blijven.

 2. @Sander,
  De ‘maffiastaat’ doet voor miljarden zaken met de ‘belastingparadijs/narcostaat’. De Curaçaose hoopt op ‘manna van boven’ en is blij met mogelijke kruimels die in dit geheelonthouder ons rotsje achter blijven.

 3. Gaat Venezuela ook de achterstallige betalingen aan DAE en Insel Air doen?
  nee natuurlijk, want we zijn bang om ruzie te krijgen met de buurstaat.
  dus het land Curacao durft geen proces te voeren tegen deze nog grotere maffiastaat aan de overkant.

 4. 5 Juli

 5. Ben blij dat Bloomberg ‘kijk heeft’ op wat de “centrale reserves” van Venezuela zijn. Hoedanook hebben wij het over 500 miljoen in drie maanden en de rest over 4+ jaar. Dus, impact op mogelijke reserves is aanzienlijk minder. Daarnaast, op 5 jullie, plaatste KKC dat China een ‘reddingsboei’ van 5 miljard aan PdVSA had geleend met name om de productie te kunnen verhogen. M.a.w. het beslag van ConocoPhilips had weinig impact.
  Rest ‘opheffing’ van de ‘weerstand’ t.a.v. het weer volledig operationeel maken/krijgen/hebben van de raffinaderij.

 6. caribbeancynic

  @Niet Leuk
  Redactie: is dit geen oproep to geweld?
  Inderdaad geen leuke reactie, wartaal eigenlijk.

 7. Geef ze een glock 9 millimeter.
  En laat ze elke persoon kapot schieten die dicterbij komt dan mag.
  Verhaal stuk.
  Blijft ja ze moeten meer zijn in gevoel als ze meer doen dan wat ze doen.
  Maar op Curacao geeft niemand een shit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *