29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024 19:09

FD | Verdacht van miljoenenfraude en gewoon nog president centrale bank Curaçao en Sint Maarten

Vasco van der Boon

Het FD doet komende dagen over de rechtszaak verslag in het blog ‘Fraudeproces centrale bank Curaçao’ (fd.nl/curacao).

Een van de belangrijkste bestuurders van de Antillen, centralebankpresident Emsley Tromp, staat deze week in Willemstad terecht op verdenking van miljoenenfraude met zijn belastingaangifte.

Dat een zittende president van een centrale bank strafrechtelijk wordt vervolgd, is een unicum. Mogelijk dat het proces slechts het topje van de ijsberg toont.

Inkomsten verzwegen

Tromp is sinds 1991 president van de Bank Nederlandse Antillen (BNA) en de BNA-opvolger CBCS — de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. Hij geldt als de onderkoning van Curaçao.

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt de 58-jarige centrale bankier donderdag en vrijdag voor de rechter wegens belasting- en premiefraude. Als CBCS-president zou hij van 28 maart 2007 tot en met 23 maart 2015 valsheid in geschrifte hebben gepleegd met zijn belastingaangiften.

Het OM vermoedt dat de centrale bankier zijn land voor 5,5 mln Antilliaanse guldens heeft benadeeld. Omgerekend is dat € 2,4 mln. Tromp zou inkomsten hebben verzwegen voor de fiscus. Voor een fraude van deze grootte geldt in Nederlandse richtlijnen dat het OM minimaal twee jaar cel eist.

Het nog lopende justitiële onderzoek naar Tromp is omvangrijk en kan een doos van Pandora openen van andere mogelijk omstreden inkomstenbronnen van de centrale bankier.

Beloning voor toezicht op Girobank

De CBCS-president zou 100.000 Antilliaanse guldens (omgerekend €56.000) hebben ontvangen voor zijn toezicht op de Girobank, zo bleek uit interne onderzoeken van de centrale bank waarover het FD eerder berichtte. Een dergelijke betaling zou ongebruikelijk zijn aangezien centrale bankiers worden geacht onafhankelijk te opereren van onder hun toezicht staande instellingen.

Tegenover onderzoekers zou de CBCS-president deze neveninkomsten hebben verklaard door te wijzen op het extra werk dat de ingreep door de CBCS bij de Girobank met zich meebrengt. De Girobank werd in 2013 onder curatele geplaatst.

Eilanders brengen de privéfinanciën van Tromp en zijn familie al jaren in verband met optreden van de CBCS bij onder toezicht staande instellingen, niet alleen bij de Girobank, maar ook bij verzekeraar Ennia en Banco di Caribe. Dergelijke verhalen gaan ook over de omstreden financieringen door de CBCS aan nutsbedrijf Aqualectra en het havenbedrijf op Sint Maarten.

Het OM stelde vijf jaar geleden al publiekelijk vraagtekens bij Tromp vanwege zijn coulance met de van fraude verdachte First Curaçao International Bank van de later veroordeelde miljardair John Deuss.

Appartementen in Miami

Argwaan wekte ook de grotendeels hypotheekloze aankoop voor $1,9 mln door Tromp van twee appartementen in Miami. Die transacties kwamen bij de genoemde interne onderzoeken door CBCS, uitgevoerd door PwC, naar boven. Tromps vastgoedaankopen in Florida trokken de aandacht van De Nederlandsche Bank.

De CBCS-commissarissen gelastten in 2012 het eerste onderzoek naar Tromp. De CBCS-president kon de voortgang daarvan jaren traineren. Een oproep van zijn commissarissen om af te treden, legde hij naast zich neer.

Codenaam Saffier

Begin 2016 was voor het OM de maat vol. Vanwege de ‘aanhoudende berichten’ over mogelijke malversaties begon een officieel strafonderzoek naar Tromp onder de codenaam Saffier. Augustus vorig jaar vielen politie en justitie zijn woning binnen.

Tromp zal tot zijn verdediging in dit strafproces aanvoeren dat hij geen inkomsten verborg voor de fiscus. De verdachte transacties zijn volgens hem pensioendotaties. Die zou hij later fiscaal hebben willen verwerken.

Affaire is risico voor Nederland

De mogelijke malversaties aan de top van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zijn een risico voor Nederland. Beide eilanden zijn sinds 2010 zelfstandig, maar deel van het Koninkrijk. Nederland is statutair verantwoordelijk voor defensie, buitenlandse zaken en de integriteit van het bestuur.

Gevoegd bij de historische relatie met de voormalige Antillen kijkt de internationale gemeenschap daardoor bij signalen van corruptie op de eilanden al snel naar Nederland. Als Nederland bij corruptie op de eilanden kan ingrijpen, waarom doet Nederland dat niet, luidt dan het verwijt in gremia als VN, IMF en Oeso. Een mogelijk frauderende centrale bankier op Curaçao straalt zo af op de reputatie van Nederland.

En er is besmettingsgevaar. Door hun strenge regels mijden Amerikaanse banken financiële instellingen op Curaçao omdat hun toezicht niet op orde is. Verdenkingen tegen de CBCS-topman stimuleren die aversie. Als gokexploitanten, trustbazen en mogelijke witwassers op Curaçao vervolgens naar Nederlandse banken uitwijken, importeert Nederland hun problematiek.

Tromps advocaat Niels van der Laan van kantoor De Roos & Pen noemde de vervolging van zijn cliënt eerder ‘een politiek proces’. Over de Girobank-bonus die PwC zou hebben aangetroffen, zegt Van der Laan: ‘Mijn cliënt is bekend met deze geruchten die, net als vele andere geruchten die de afgelopen jaren over hem de ronde gaan, geen enkele basis hebben in de onderliggende feiten.’

‘Geen gelden ontvangen’

Volgens Van der Laan heeft Tromp ‘geen gelden ontvangen van de Girobank voor werkzaamheden tijdens de noodregeling’ en heeft hij ‘ook nooit met onderzoekers hierover gesproken’. De kwestie staat volgens hem los van het komende proces. Het OM is volgens een woordvoerder niet bekend met een Girobank-bonus voor Tromp.

Ondanks het strafonderzoek tegen hem bleef Tromp tot op heden aan als president, met ‘een bijzondere vrijstelling van dienst’. In juli dit jaar verscheen hij nog op kantoor. Tot verontrusting van CBCS-medewerkers die op een schoonmaak hopen, verlengde Tromp toen het arbeidscontract van zijn gepensioneerde rechterhand Jerry Hasselmeyer met vijf jaar. Hasselmeyer zou het bijkantoor van de CBCS op Sint Maarten moeten gaan leiden. De orkaan Irma stak daar afgelopen maand vooralsnog een stokje voor.

Toegang ontzegd

Na de Hasselmeyer-manoeuvre is Tromp afgelopen maand voor het eerst formeel de toegang tot de CBCS ontzegd. De landsregeringen van Sint Maarten en Curaçao hebben eind augustus ook vijf nieuwe commissarissen bij de CBCS benoemd.

Een nieuwe president heeft de CBCS daarentegen nog steeds niet. Vorige maand is wel Tromps afzettingsprocedure aangekondigd. Maar de eilandregeringen verwachten dat dit niet voor eind van het jaar is afgerond. Formeel is verdachte Tromp, als hij eind deze week voor de rechter staat, daardoor nog altijd de president en de hoogste in rang van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. CBCS, Girobank en PwC geven geen commentaar op de rechtszaak.

Het FD doet komende dagen over de rechtszaak verslag in het blog ‘Fraudeproces centrale bank Curaçao’ (fd.nl/curacao).

Bron: Financieel Dagblad

11 reacties

  1. @Bert
    De mannen zullen snel een andere lokatie moeten zoeken. De Heeren staat op instorten. Ontslagen personeel moet nog drie maanden loon krijgen, en personeel nu in dienst heeft ook nog geen cent gezien. Om maar niet te spreken over de verhuurder en diverse leveranciers

  2. 1 van de grootste problemen op het (de) eiland(en) is hetonvoldoende functioneren van de checks and balances wat te vaak wordt beantwoord methet woord angst. De pastechi -en de voor wat hoort cultuur van afhankelijkheid leidt al snel tot
    een cultuur van angst. Angst is dan ook zo vaakde raadgever is om te zwijgen en om niet de stem te verheffen tegen misstanden
    van welke aard dan ook. Het lijkt dan vaak te gaan om vrees voor represailles, maar wellicht ook om angst voor het bekend worden van feiten of omstandigheden die vanuit het oogpunt van betrokkene beter niet bekend kunnen worden. Veel mensen weten wel iets van elkaar en in de politieke arena wordt openlijk gedreigd met ‘een
    boekje open doen’ mocht de politieke loyaliteit worden doorbroken.
    De rol van NL in deze mag ronduit wel dubieus te noemen zijn.

  3. @Bert
    De rechtszaak tegen Tromp heeft geen raakvlakken met zijn beleid in CBCS. De ‘Panama papers’ maken duidelijk dat waarvan hij wel beschuldigd wordt (belastingontduiking) een chronische aandoening lijkt binnen bepaalde sociale klassen. Veel in de ‘Panama papers’ is echter niet onrechtmatig. Tromp was dus niet erg behendig anders zou hij nu niet terecht moeten staan.

  4. Een nieuw tijdperk of gewoon wisseling van de wacht? De hele top van CBCS gaat weg, gedwongen of niet. Hasselmeyer en Romero zijn pensioen gerechtigd. Tromp nog niet, pas over twee jaar, maar er is nu een reden. Veel zal er niet uitkomen. Ondanks de heisa, zal het met een susser voor Tromp aflopen. Nieuwe vertrouwelingen worden geinstalleerd, aangevoerd door onze voormalige minister van financien. Dezelfde Jardim die in het verleden als minister al kritiek had over het functioneren van CBCS en Tromp. Na zijn ambtperiode mocht hij stage lopen bij Bearingpoint om terug te keren bij Financien, wachtend op zijn benoeming bij CBCS. Wij maken ons druk, terwijl er op hoog niveau al lang akkoorden zijn bereikt. Denk je echt dat er een luchtje aan zit? Mensen het stinkt, met goedkeuring van iedereen inclusief NL. Politiek blijft politiek, ongeacht de mensen die er zitten.

  5. Hoedanook, hoe kun je een despoot, een tiran en een grote graaier als Tromp nog ergens een functie geven? Onbegrijpelijk dat de commissarissen van de Centrale Bank, ook grootverdieners, nog niet vervolgd zijn voor het schaamteloos toelaten van zijn wanpraktijken.

    Laat Tromp maar in de Heeren gaan zitten, krijgt hij om 5 pm bezoek van zijn collega bankdirecteur Chos Romer.

    En is hij in goed gezelschap van zuipschuit Heny van der Kwast (commissaris die Insel Air failliet liet gaan) en Eric Garcia (megafrauder Girobank).

    Wordt tijd dat de politie Zuikertuintje eens afsluit vanaf 10 pm en al het schorem uit de Heeren eens een alcoholtest afneemt.

  6. Tromp is, naar verluid, twee jaar af van zijn pensioen. Zo iemand is dan toch ergens te ‘parkeren’ en een rol geven in ‘kennisoverdracht’. Vandaag in de krant te lezen dat de inkomsten van belastingen op de begroting anders gepresenteerd worden dan die werkelijk zijn. De ex-minister van financiën wordt CBCS directeur. Infiltratie CBCS is een feit.

  7. Het hele verhaal hangt van veronderstellingen aan elkaar. Tijdens het onderzoek bleek dat Tromp werd verweten inkomsten die hij uit zijn pensioen gaat krijgen, niet heeft aangegeven. Zo’n domme fout is bij de rechterlijke macht heel gewoon. Al sinds Schotte wordt op Tromp gejaagd.

  8. Ensley Tromp wordt nog steeds gesteund door Taco Tara Asjes en zijn nicht, Zus de Lannoy.

    Beiden kregen een lucratieve arbeidsovereenkomst van dictator Tromp, zonder vacature of sollicitatieprocedure.

    En de Raad van Commissarissen, bestaande uit enge laffe typetjes die we kennen van Studiefinanciering (Remigio Booi) en Insel Air (Karel Frielink) keken stilzwijgend toe.

  9. Reactie @ Renée van Aller & John de Vries

    Tom Kok sinds augustus 2017 gedwongen ex-commissaris van de CBCS zou je kunnen vragen hoe dat zit met dat lijntje met het FD. Het FD c.q. NL is om welke reden dan ook nooit objectief geweest in de zaak Tromp. Tom Kok heeft daar altijd een discutabele rol in gehad en wellicht nog steeds aangezien het FD verslag gaat doen van de rechtszaak Tromp……Wat ishiervan het belang??

    Ten slotte kun je je afvragen hoe het komt dat Tom Kok uit NL commissaris werd van de CBCS……….

    http://curacaonieuws.nu/raad-commissarissen-centrale-bank-bijna-compleet/

  10. Wat een geweldige uitstraling hebben we toch als “land”. De president van de centrale bank is verdachte in een geld verduisterings schandaal en we hebben ook een ex minister president die tot 3 jaar cel veroordeeld is wegens malversaties, de man maakt overigens nog steeds deel uit van de Staten ondanks al twee maal veroordeeld te zijn. Je kunt Curaçao zo midden in afrika neerzetten waar dit zo ongeveer ook de norm is. Ook daar komen geen investeerders en loopt de economie achteruit.

  11. Is het niet merkwaardig dat de President van de Centrale Bank thans opeens overal van beticht wordt? Na al die jaren? Wij vroegen ons af wie hier wat te verbergen heeft. Het keurige FD komt met beschuldigingen die thans orkaankracht hebben bereikt, maar een feitelijke basis missen. Dit lijkt ons een zaak voor een onbevooroordeeld journalistenforum, zoals Follow the money. Dit doet ons denken aan een onafzienbare doofpotaffaire. Wellicht heeft Nederland een groot belang om personen en instanties in het Koninkrijk buiten Nederland, in een kwaad daglicht te stellen? Wellicht omdat men zelf veel voordeel trekt van bijvoorbeeld de goksector? Als Nederland witwasparadijs numero uno is, volgens de Panamapapers en zoals ook eerder gemeld door het FD, waarom dan opeens deze volstrekt nieuwe en persoonlijk vernietigende aanpak? Wij begrijpen het niet, u wel? Wij vinden het jammer dat niet gereageerd kan worden op dit artikel in het FD als betrokken lezers. Anders hadden we even om een uitleg gevraagd die we begrijpen. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties