30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

FD | Vermogensbeheerder Koninklijk Huis verdacht van fraude

HomeMediaFD | Vermogensbeheerder Koninklijk Huis verdacht van fraude

Vasco van der Boon, Bas Knoop | Financieel Dagblad

BOX Consultants in Waalre verdacht van fraude | Illustratie FD

Een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte. De 55-jarige Nederlander Remy M. zou als directeur van vermogensbeheerder Box Consultants ruim €8 mln aan provisies, verdiend met buitenlandse beleggingen, ten onrechte niet aan zijn klanten hebben uitgekeerd, maar aan Box en zijn privévennootschap Boulder.

Dit blijkt uit onderzoek van het FD.

‘Oudste en grootste Family Office’

Het in Waalre gevestigde Box Consultants, dat zich ‘het oudste en grootste onafhankelijke Family Office van ons land’ noemt, heeft met anderhalf dozijn medewerkers een onbekend aantal miljarden euro’s in beheer. De koninklijke familie, die 51 beleggingsrekeningen bij het bedrijf heeft of had, is vermoedelijk de grootste klant. Hoofdverdachte M. heeft in 2015 na Fiod-invallen vier dagen in voorarrest gezeten. Hij is bij Box de accountmanager van het Koninklijk Huis, blijkt uit documenten die Box het afgelopen jaar inbracht in civiele procedures tegen de Staat en een ex-werknemer.

Lees ook
Verdachte vermogensbeheerder Koninklijk Huis spant proces aan tegen Staat en boekhouder

Uit de documenten blijkt ook dat de Stichting Bewind een van de klanten van Box is. Die stichting bestuurt weer de Stichting Fonds voor functionele kosten van het Huis Oranje-Nassau I. Deze verzorgt behalve voor de prinsessen Christina en Irene ook het vermogen voor prinses Margriet. De banden tussen Box en de koninklijke familie zijn innig. Een andere stichting voor prinses Christina, Daffodil, verhuisde na ophef in 2009 van paleis Noordeinde naar het kantoor van de verdachte Boulder-BV naast het pand van Box. Na Fiod-invallen op 17 maart 2015 is de stichting Daffodil opgeheven omdat ‘geen bekende baten meer aanwezig zijn’.

Adviseur Belgische koning

Op klantenlijsten die Box het afgelopen jaar rechters overhandigde, staan ook adviseur Pierre Caertuyvels van de Belgische koning Filip; telgen van warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann; voormalig World Online-topvrouw Nina Storms; de Belgische adellijke familie Powis de Tenbossche; familieleden van veevoederfabrikant Hendrix en een handvol sociale fondsen van vakbond CNV. In het verleden bleken ook voetbaltrainer Guus Hiddink, Brunel-oprichter Jan Brand, kledingmagnaat Rattan Chatha en Luud Maas van bouwbedrijf Wilma klant te zijn.

Hoewel M. geen directeur meer is bij Box, is hij feitelijk nog de leidinggevende. Hij en de twee verdachte bedrijven Box en Boulder pleegden in de ogen van het OM fraude door middel van valsheid in geschrifte. Box zou zijn klanten ten onrechte hebben voorgespiegeld dat er geen verborgen onkosten verbonden zijn aan het beheer van hun vermogens. In strijd daarmee en in strijd met een wettelijk provisieverbod staken volgens het OM de hoofdverdachte en Box ruim €8 mln aan zogeheten retrocessies in hun zakken. Geld dat volgens het OM de klanten van Box toebehoort.

Kickbacks

Retrocessies heten ook kickbacks. Het zijn retourprovisies die beleggingsfondsen een vermogensbeheerder betalen als hij hun klandizie bezorgt. Deze commissies zijn in de ban gedaan om te voorkomen dat vermogensbeheerders beleggingsfondsen kiezen die slecht zijn voor de belegger maar goed zijn voor de portemonnee van de vermogensbeheerder.

De verdenkingen tegen M., Box en Boulder kwamen aan het licht bij onderzoek van het FD naar een tuchtprocedure van het OM tegen drie accountants van BDO die betrokken zijn bij het Box-dossier. Het OM beschuldigt hen van sabotage van de waarheidsvinding in het strafonderzoek tegen M., Box en Boulder. BDO controleert de boeken van Box. De Accountantskamer doet later dit jaar uitspraak over de tuchtrechtelijke maatregelen die het OM eist tegen de drie accountants. Een van hen is Pieter-Paul Saasen, een bekende leider van de hervormingsbeweging in de accountancy.

Getuigenverklaringen ex-boekhouder

Voor het OM is het strafonderzoek afgerond. Zij beslist binnenkort of de zaak voor de rechter komt. Klanten van Box, de Rijksvoorlichtingsdienst en de ex-boekhouder van Box beantwoordden geen vragen van deze krant. In het strafonderzoek betogen M. en Box onschuldig te zijn. De verdachte kickbacks zijn volgens hen in orde.

Hun advocaten, Tim de Greve en Daan Doorenbos, voorspellen in een reactie dat het OM bakzeil moet halen. Alle vermogensbeheerders kregen volgens hen commissies betaald. ‘Het was een geoorloofde praktijk die tot 2014 volstrekt gebruikelijk was.’ Van fraude is volgens hen geen sprake. ‘Niemand is misleid.’

De advocaten betogen dat het OM ‘in deze bizarre zaak’ een ‘valse start’ maakt door zich te baseren op ‘valse verklaringen van een valse kroongetuige’: de ex-boekhouder. Box Consultants startte daarom vorig jaar civiele procedures tegen deze boekhouder en de Staat der Nederlanden.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties