FD | Vrijspraak voor oud-topman KPMG Jaap van Everdingen in fraudezaak

Joris Polman

Om strafvervolging te voorkomen heeft KPMG de zaak in 2017 geschikt. Het  betaalde een boete van €8 mln en betaalde ook de vermeende belastingschuld terug. Dat deed het kantoor zonder schuld te bekennen | ANP BAS CZERWINSKI

Na vijf jaar procederen is ex-topman Jaap van Everdingen van KPMG samen met zijn medeverdachten volledig vrijgesproken van fraude bij de bouw van het hoofdkantoor van de accountantsorganisatie in Amstelveen.

De rechtbank vond geen of te weinig bewijs in het dossier voor strafbare feiten. De beschuldigingen van belastingfraude en valsheid in geschrifte zijn daarmee volledig en voor alle verdachten van tafel geveegd.

Vertrouwen verloren

Van Everdingen, die samen met zijn gezin bij de uitspraak aanwezig was, reageerde opgelucht: ‘Ik ben ontzettend blij. Na vijf jaar procederen was ik het vertrouwen in de overheid verloren. Maar gelukkig hebben we wel goede rechters in dit land.’ Het OM had negen maanden geëist tegen de oud-topman.

Van Everdingen was vanaf 2010 als bestuurder voor het bouwproject verantwoordelijk bij KPMG, maar hield zich er ook in de jaren ervoor al mee bezig. Het OM verweet hem en voormalig financieel directeur Pim Botterman dat KPMG onder hun leiding de miljoenenkosten voor de luxe aankleding van het kantoorpand onterecht in één keer heeft afgetrokken van de belasting, in plaats van dit uit te smeren over meerdere jaren.

‘Na vijf jaar procederen was ik het vertrouwen in de overheid verloren. Maar gelukkig hebben we wel goede rechters in dit land.’ Jaap van Everdingen

Dat zorgde volgens het Openbaar Ministerie en de Fiod voor een belastingvoordeel van €10 mln.

Valse facturen

Ook zou er een valse realiseringsovereenkomst zijn afgesloten met projectontwikkelaar Fred Meijer. Op basis van valse facturen zou hij vervolgens ‘een onzakelijke vergoeding’ hebben gekregen voor zijn werkzaamheden rond de bouw van het kantoor in Amstelveen.

Maar de rechtbank liet geen spaan heel van al deze verwijten. Op alle punten stelde de rechter vast dat er ‘te weinig informatie’ in het duizenden pagina’s tellende strafdossier zit om de strafbare feiten te bewijzen. Dat leidt volgens de rechtbank tot een integrale vrijspraak van alle vier verdachten.

KPMG schikte zonder schuldbekentenis

Om strafvervolging te voorkomen heeft KPMG de zaak in 2017 geschikt. Het accountantskantoor betaalde een boete van €8 mln en betaalde ook de vermeende belastingschuld terug. Dat deed het kantoor zonder schuld te bekennen. ‘Advocaten leggen daar vaak de nadruk op. Uit de uitspraak van vandaag blijkt maar weer waarom dat geen loze woorden zijn’, zei Van Everdingens advocaat Daan Doorenbos na de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *