FD | Witwasverdachten willen Curaçaose centrale bankier en ex-premier als getuige horen

Vasco van der Boon | Financieel Dagblad

Tromp, Schotte en Ralph Palm kunnen volgens de verdachten verklaren dat het zogeheten ‘swipen’ van cash dollars in Grynszteins winkels voor Venezolaanse dollartoeristen door de Curaçaose autoriteiten werd gedoogd

De verdediging van de vier verdachten van het witwassen van $320 mln via het Nederlandse lingeriebedrijf CPG Worldwide willen dat de Curaçaose centrale bankier Emsley Tromp in hun zaak als getuige wordt gehoord. Ook vragen zij de voormalige Curaçaose premier Gerrit Schotte en oud-KPMG-accountant en Ennia-topman Ralph Palm als getuige.

De advocaten van de drie leden van de familie Grynsztein en hun medeverdachte legden deze verzoeken in de strafzaak-Cymbal dinsdag voor aan de rechtbank in Zwolle. Tromp, Schotte en Palm kunnen volgens hen verklaren dat het zogeheten ‘swipen’ van cash dollars in Grynszteins winkels voor Venezolaanse dollartoeristen door de Curaçaose autoriteiten werd gedoogd. ‘Langs alle wegen van Curaçao staat reclame voor swipen’, aldus een advocaat.

Geen meerwaarde, volgens OM

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) leveren getuigenverhoren van Tromp en Schotte in deze zaak geen meerwaarde op. Alleen het OM gaat over strafrechtelijk gedogen, reageerden de aanklagers dinsdag. Het OM van Curaçao heeft vervolging van de vier verdachten overgedragen aan het OM in Nederland. Dat toont volgens het OM dat het ten laste gelegde witwassen niet wordt gedoogd. De gevraagde getuigen zijn opmerkelijk. Tromp wordt zelf verdacht van belastingontduiking en Schotte is veroordeeld voor corruptie.

De verdediging van de 80-jarige Nachman Grynsztein vraagt de rechtbank een psychologisch onderzoek van hun cliënt. Hij is volgens hen geestelijk niet meer in staat te volgen waarvan hij wordt verdacht. Dat blijkt volgens zijn advocaten uit zijn tegenstrijdige verklaringen. De rechtbank beslist 19 september over de onderzoeksverzoeken van de verdediging.

Aanleiding voor de strafzaak blijkt een melding van ING bij de Financial Intelligence Unit van $150 mln aan ongebruikelijke transacties via de Nederlandse bankrekening van CPG.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *