28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Projectontwikkelaar van Assendelft van Wijck in financiele moeilijkheden?

HomeMediaProjectontwikkelaar van Assendelft van Wijck in financiele moeilijkheden?
Christiaan van Assendelft van Wijck in zijn kamper, voor zijn cottagevilla...  Foto |  Gazet van Antwerpen: Bert Hulselmans
Christiaan van Assendelft van Wijck in zijn kamper, voor zijn cottagevilla op De Kluis 16 in Schilde (Belgie)
Foto | Gazet van Antwerpen: Bert Hulselmans

WILLEMSTAD – Hoewel Christiaan van Assendelft van Wijck zichzelf afgelopen 2 weken in de media als miljonair presenteert, heeft het er alle schijn van dat de financiële positie van Van Assendelft van Wijck met de dag nijpender wordt. Op 26 maart jl. verschenen in de Belgische kranten en in de Nederlandse Telegraaf diverse artikelen, waarin wordt beschreven hoe van Assendelft, die feitelijk op Curaçao woont, op dit moment vrijwillig in de vrieskou voor de deur kampeert van zijn kapitale villa in België. In een video op Youtube legt de Curaçaose zakenman de opmerkelijke situatie uit. Het scherpe DolfijnFM radio-interview van Maarten Schakel (van 27 maart) en een eerdere bedreigende telefoongesprek (van juni 2011) in bezit van de Knipselkrant, gaven vorige week  aanleiding tot een dieper onderzoek met een verfrissende andere kijk op de zaken. Deze week een stukje achtergrond om de recente gebeurtenissen in breder perspectief te plaatsen.

2011: Project “Kiki Beach Ocean Boulevard and Islands”
Projectontwikkelaar Van Assendelft van Wijck kwam op 29 oktober 2011 spectaculair in het nieuws met de aankondiging van de start met het project “Kiki Beach Ocean Boulevard and Islands” welke een investering van 1,3 miljard Nafl vergden. Het project zou geschieden in nauwe samenwerking met de toenmalige regering-Schotte en binnen 18 maanden de eerste fase, een stuk boulevard van Marichi tot aan Oceanclub St. Tropez opleveren. Het zou worden gefinancieerd met ‘eigen risico-kapitaal’. Op 19 juni 2012 stelt Van Assendelft tegenover het Hollandse zakenmagazine Quote dat de bouwmaterialen hiervoor al besteld zijn. Na juni 2012 werd echter niets meer over het project vernomen.


2012: Faillissementen
In juni en juli 2012 slaagde Van Assendelft erin 2 faillissementsverzoeken succesvol af te wenden door op de allerlaatste momenten 16 van de 26 schuldeisers vooralsnog te voldoen. Op 6 september 2012 volgde een 3e faillissementsaanvraag in België van een Belgisch advocatenkantoor aan Van Assendelfts’ Belgische VOF Vitae Nouveau, dat kennelijk ook (nog) geen betalingen had ontvangen. Faillisementen zijn Van Assendelft van Wijck niet vreemd, in Nederland ging de projectontwikkelaar  in 1998 failliet al eens met zijn firma Accepten II. Kort daarvoor verhuisde de projectontwikkelaar naar Curaçao.


2012: “tien miljoen aan belastingaanslagen”
In een radio-interview met DolfijnFM op 27 maart legt Chris van Assendelft van Wijck uit het afgelopen jaar zwaar te zijn aangeslagen door de Curaçaose belastingdienst. Volgens eigen zeggen heeft hij “meer dan 10 miljoen aan belastingaanslagen gekregen“. In een ander vonnis van 13 augustus 2012 werd bepaald dat de SPF Vitae et Pax, een Stichting Particulier Fonds van Van Assendelft, door de rechtbank is veroordeeld tot circa 440.000 Nafl schadevergoeding. Hoewel onlangs hiertoe de Mercedes van Van Assendelft werd geveild, heeft schuldeiser Bonham daarmee slechts een klein deel op de totaalsom van de gelden ontvangen. Het restant is door de zelfverklaarde projectontwikkelaar nog immer niet betaald. Eveneens werd Van Assendelft begin dit jaar door zijn ex-echtgenote gedagvaard. Naar verluid heeft zijn gewezen partner haar recht uit de scheiding ook nog niet betaald gekregen en staan ze momenteel daarom tegenover elkaar in de rechtbank.


Belgische villa
Daarnaast blijkt uit andere stukken dat Van Assendelft op 9 januari 2013 is gedagvaard voor meer dan 152.581 euro wegens niet-betaling van de verkoopcommissie van de kapitale villa in België. Daarbij is de boot van Van Assendelft in beslag genomen, de zaak komt op 15 april in Curaçao voor. Bijzonder hierbij is het Belgische verkoop-ontbindings vonnis waarin staat vermeldt duidelijk dat Van Assendelft exact één dag daarna, nl op 10 januari 2013, middels “een registreerde inleidende dagvaarding van 10 januari 2013” een verzoekschrift heeft ingediend om diezelfde koopovereenkomst te laten ontbinden. In het vonnis van 20 maart 2013, dat zonder verdediging bij verstek is verleend, staat inderdaad verder dat de rechtbank afgelopen week deze koopovereenkomst -op verzoek van Van Assendelft- heeft ontbonden.

Weer één dag later, op 21 maart jl., vertrok Van Assendelft naar België. Volgens eigen zeggen omdat hij werd opgebeld door een bevriende wijkagent, die hem zou hebben gewaarschuwd dat een keuken uit de villa zou zijn gesloopt. In een video op Youtube van 22 maart legt de Curaçaose zakenman de opmerkelijke situatie uit. Van Assendelft stelt dat de ‘huurders’ hem “nooit iets hebben betaald” en de keuken hebben gesloopt. Uit gespreksopnames uit 2011 kan echter worden herleidt dat de bewoners wel degelijk aanbetalingen hebben gedaan en bovendien het huis behoorlijk hebben verbouwd, o.a, met een nieuwe designkeuken. Welingelichte bronnen in Curaçao stellen echter dat Van Assendelft eind 2012 wilde verhuizen nadat hij in het laatste kwartaal naar eigen zeggen voor meer dan 10 miljoen gulden (ca 4 miljoen euro, red) is aangeslagen. Van Assendelft en zijn Chileense vriendin houden het op het feit dat hun pasgeborene leidt aan “de zeldzame ziekte van Hirschsprung” en derhalve behandeling behoeft van professoren in België.


2013: Uitdrijving of toe-eigening?
Wat de ware drijfveren dan ook mogen zijn, in ieder geval wordt uit de acties en bewoordingen duidelijk dat het er van Assendelft veel aan is gelegen de kopers zo snel mogelijk uit de villa te drijven. Op het filmpje op Youtube en in de Gazet van Antwerpen van 26 maart is te zien en horen dat de ondernemer -vergezeld door 2 Colombiaanse bodyguards- hiertoe voor zijn eigen deur kampeert, alsmede de internationale media heeft ingeschakeld.

Daarbij weet de strijdlustige ondernemer zich keer op keer toegang te verschaffen tot de villa, waarbij hij niet terug schuwt daarbij ““de rechter, 2 politiemannen, de deurwaarders en een heel leger journalisten” in te schakelen voor “inboedel beschrijf en beslaglegging op de goederen”. Daags daarna liet het zich volgens de kranten Van Assendelft aanzien alsof de vrouw des huizes na aanleiding van alle commotie was gevlucht. Hierop verschafte de ‘bezorgde’ Van Assendelft van Wijck samen met 2 politieagenten nogmaals de toegang tot de villa

Gazet van Antwerpen - Miljonair krijgt oplichter niet uit villa - De Kluis 16-van Assendelft van Wijck
Gazet van Antwerpen – Miljonair krijgt oplichter niet uit villa – De Kluis 16-van Assendelft van Wijck
Gazet van Antwerpen - Deurwaarder betreedt gekraakte villa - De Kluis 16-van Assendelft van Wijck-1
Deurwaarders en politie betreden nogmaals de gekraakte villa in De Kluis 16 in Schilde
Gazet van Antwerpen - Huurders luxevilla schijnbaar vertrokken volgens van Assendelft van Wijck-1
Gazet van Antwerpen – Huurders luxevilla schijnbaar vertrokken volgens van Assendelft van Wijck

In het radio-interview van 27 maart is van Assendelft stellig over de verwachting voor het einde van de week over een zgn. ‘uitdrijvings-vonnis’ te beschikken. Ondanks dat Van Assendelft hierin ook diverse malen beweerd dat de bewoners “nooit iets hebben betaald”, geeft Van Assendelft in een ander gesprek toe dat de kopers/bewoners eerder wel degelijk significante aanbetalingen hebben gedaan en kostbare woningverbeteringen hebben aangebracht. Eveneens komt in dit gesprek naar voren dat de bewoners eerder ook al behoorlijk werden geïntimideerd. Van Assendelft tegen een zekere Marc over de koper Wout van Loon:

“…. Ik zeg moet je horen oetlul, je brengt niet allen jezelf in gevaar, maar ook je hele familie. Je weet niet waar je aan begint stomme lul.”

“voorlopig ben ik redelijk voor hem want hij heeft een tonnetje betaald, 100.000 euro…dan is het gewoon WAM WAM. En dan wordt hij nooit meer wakker. Daar heb ik allemaal gewoon geen moeite mee”

“Toen zei ik nog tegen hem: ja Wout, ik wist niet wat ik kon verwachten, maar als het verkeerd was afgelopen, had ik je echt geliquideerd.

“Kijk weet je wat het is Mark, ik heb nog nooit op iemand hoeven schieten. Ik heb nog nooit iemand wat hoeven te doen. Omdat ze weten dat ik het gewoon doe. Snap je?”


Bodyguards & brandbrieven
Voorlopig lijkt uit eigen daden en bewoordingen het er meer op dat Van Assendelft tracht zich gerechtelijk en buitengerechtelijk de verbouwde villa, aanbetalingen en luxe inboedel van de bewoners toe te eigenen nu de koper zich in hechtenis bevindt. Overigens wijst Van Assendelft van Wijck zichzelf daarin ook een rol toe. Zo beweert hij in het RadioDolfijn-interview:

“die zit nu in de gevangenis, daar hebben we wel voor gezorgd”.

Tot slot stelt de vastgoedhandelaar in het interview dat de op 20 maart jl. ontbonden “verkoopovereenkomst” eigenlijk een belofte was. Artikel 1589 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek bepaalt echter: Een verkoopbelofte geldt als koop, wanneer er wederzijdse toestemming van de partijen is omtrent de zaak en omtrent de prijs. Dat er daadwerkelijk sprake is van een vast bod en wederzijdse aanvaarding blijkt uit geschriften. De bewoners zelf zijn momenteel onbereikbaar voor commentaar.


Schuldeisers
Naast de hoge belastingaanslagen en andere bovengenoemde zaken biedt inzage in de hypotheekakte van de villa dat deze door meerdere schuldeisers is beslagen. Ook wordt duidelijk dat het optrekje voor meer dan 880.000 euro is verhypothekeerd aan Van Lanschot bankiers in België.

Hoe dan ook, over eventuele schuldeisers is Van Assendelft van Wijck in het radio-interview stellig: “Niemand die van mij 1 cent krijgt. En iemand die wel een gulden krijgt stapt naar mijn advocaat en stelt me in gebreke en dan zal ik de rekening daarvan betalen”. Van Assendelft zelf is voor de Knipselkrant Curaçao telefonisch onbereikbaar.

 

Update: Amigoe 15 oktober 2013 – Van Assendelft in België failliet verklaard  met vonnis

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties