FKFO: geen vertrouwen in VDC

FKFO bestuursleden Chester Peterson & Eldon' Peppie' Sulvaran

FKFO bestuursleden Chester Peterson & Eldon’ Peppie’ Sulvaran

Willemstad – De Fundashon Kòrsou Fuerto i Outónomo (FKFO), trekt de betrouwbaarheid van de Veiligheids Dienst Curaçao (VDC) in twijfel en stelt in een schrijven naar de pers dat de leden van FKFO geen voorstander zijn van het uitvoeren van onderzoek door deze dienst naar politici. Ook de huidige minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe is lid van deze stichting. In een schrijven naar de pers staat:

,,We zijn er geen voorstander van, niet alleen omdat dit ruimte geeft voor politieke spelletjes, maar ook omdat niet te controleren valt of de informatie correct is.”

De stichting heeft zich in de eigen wetgeving verdiept en voert aan dat daarin staat dat de VDC belast is met de screening van personen die een vertrouwensfuncties vervullen. Vervolgens worden in de wet die vertrouwensfuncties benoemd.

,,Er staat nergens dat een minister een vertrouwensfunctie heeft”, zo wordt vervolgens aangevoerd.

,,We concluderen daarom dat er geen legale basis is waarop ministers gescreend moeten worden.”

De stelling wordt zelfs omgedraaid: ,,De minister kan geen vertrouwensfunctie hebben, maar moet juist zelf kunnen vertrouwen op personen die wel een dergelijke functie hebben zoals bijvoorbeeld de politie.

De geheimhoudingsplicht van de VDC laat geen ruimte om ook te kijken naar de betrouwbaarheid van gegevens die de dienst verzameld heeft.

”De stichting spreekt van een ‘onbetrouwbare ‘stiekemploeg’ die gegevens heeft laten lekken en politieke spelletjes speelt’.

De wet van februari 2010, waarnaar het laatste vonnis in de zaak van VDC-hoofd Edsel Gumbs refereert, verwijst ook niet naar het screenen van kandidaat- ministers, zo voert de stichting aan.

Het bevreemdt de FKFO bovendien dat de VDC valt onder de minister-president en de minister van Justitie. Tot slot gaat de stichting nog in op de rol van de gouverneur die niet direct een ambtenaar mag aansturen.

,,De koloniale figuur van de gouverneur kan maar beter in zijn hokje blijven zitten”, zo wordt eraan toegevoegd, sterker nog: ,,We werken er naartoe om alle koloniale figuren te laten verdwijnen. De gezaghebber is al weg. Rest ons nog de gouverneur, Sinterklaas en de koningin.”

Behalve de huidige minister van Justitie, Wilsoe, zijn bij Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) onder meer betrokken: accountant Terrence ‘Terry’ Hernandez, advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en voormalig PAR-minister van Onderwijs Marta Dijkhoff.

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *