FM | Bij ING prevaleerde de commercie boven compliance

Knot: ING maakte verkeerde keuze | Illustratie Volkskrant

Het interne toezicht op onder meer witwassen en risicobeheer werd minder belangrijk geacht dan het behalen van meer rendement voor aandeelhoduers. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), in een gesprek met NRC.

ING trof in september een schikking van honderden miljoenen euro’s met het Openbaar Ministerie vanwege een omvangrijk witwasschandaal.

De bank maakte volgens de centrale bankier de voorbije jaren de ,,verkeerde keuze”. Knot wijst er daarbij op dat risico en rendement twee zijden van dezelfde medaille zijn. ,,We willen als maatschappij nadrukkelijk een bankwezen met lagere risico’s. De keerzijde is: lagere rendementen voor aandeelhouders van de banken”, zo zegt hij tegen de krant.

Knot vindt dat banken onder alle omstandigheden voldoende geld moeten steken in het toezicht op witwassen. Het gevolg is dat banken minder winst en een lager rendement aan hun aandeelhouders kunnen beloven.

Bron: FM.nl

Een Reactie op “FM | Bij ING prevaleerde de commercie boven compliance

  1. De Nederlandse Staat is 1 van de grootste witwas organisaties van de wereld. Voor kleinere bedragen kan je terecht bij Holland Casino.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *