Formatie tot machtsspel verworden

Willemstad – ,,Het proces om tot de vorming van een nieuwe regering voor het land Curaçao te komen, is verworden tot een powerplay.” Dat schrijft de Papiamentstalige krant Èxtra in haar commentaar van gisteren.

Nu het volk zich bij vrije en democratische verkiezingen heeft uitgesproken, gedragen de politici zich als kleine kinderen die in de tuin achter elkaar rennen om te zien wie het meest bereikt, zo stelt de krant.
De politieke partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ophouden om creatieve ideeën te lanceren die in hun hoofd opborrelen.

,,Een van die ideeën is ongetwijfeld het ‘takenkabinet’ dat Helmin Wiels van Pueblo Soberano heeft voorgesteld. Dat idee is niks anders dan een poging om wederom de MFK de pas af te snijden.”

,,Of is het misschien zo dat wetende welke maatregelen er voor ons volk op komst zijn, Pueblo Soberano weg wil rennen voor zijn verantwoordelijkheid en zich verschuilt achter het takenkabinet, daarbij vergeten ze dat zij zelf ook een belangrijk aandeel heeft in het financiële debacle waar ze ons land in hebben gebracht.”

Het Curaçaose volk heeft noch voor een zaken- noch voor een takenkabinet gestemd, maar heeft een paar mensen gekozen die zij capabel achten, mensen die gezegd hebben dat Curaçao hen aan het hart gaat, die ook voor het eiland willen werken.

Als men een zaken- of takenkabinet wil, dan is het beter om het kabinet van Betrian door te laten regeren en ons land te laten besturen.”

Volgens het commentaar is Wiels’ idee voor een takenkabinet simpelweg een spel om de MFK schaakmat te zetten, zodat die partij niet eens een informateur in de schoot geworpen krijgt.
Het idee van een takenkabinet zou ook bedoeld zijn om tijd te winnen, aldus de krant.

Als het je niet gelukt is om een regering te vormen, laat het spel dan volgens de regels verlopen.
De informateur moet zijn ontslag indienen en een andere aan de volgende ronde mee laten doen.”

De Èxtra stelt dat het nu aan de MFK is om een informateur te benoemen.

,,In het geval dat het de MFK niet lukt, dan kunnen we beginnen te denken in de richting van andere concepten (zakenkabinet) Als Pueblo Soberano nu een regering wil vormen, en werkelijk wil werken aan een verzoening in de samenleving, dan zal de partij misschien voor de PAR moeten kiezen. Een zaken- of takenkabinet is de laatste stap, als het duidelijk is welke partijen niet met elkaar willen werken en als men weet dat de meerderheid van 11 om een regering te vormen niet gehaald wordt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *