NOS | Fotograaf klaagt Rijksmuseum aan

Een foto van Hans van der Meer uit de tentoonstelling.

Een foto van Hans van der Meer uit de tentoonstelling.

Fotograaf Herman van den Boom klaagt het Rijksmuseum en een andere fotograaf aan voor plagiaat. Het gaat om drie foto’s uit de serie Document Nederland die vanaf zaterdag in het Rijksmuseum in Amsterdam is te zien.

Voor de tentoonstelling maakte fotograaf Hans van der Meer foto’s van woningen in het grensgebied tussen Nederland en België. Op drie bewuste foto’s staan zogenoemde Belgische duo-gevels. Dit zijn twee aan elkaar grenzende woningen met een totaal verschillende stijl.

Verwarrend
De foto’s van Van der Meer zijn bij daglicht en van de voorkant genomen. Van den Boom claimt dat ze erg veel lijken op foto’s die hij voor een project in 2011 heeft gemaakt.

“Leg de foto’s naast elkaar en je ziet niet wie welke foto’s heeft gemaakt. Ik kan niet accepteren dat mensen mijn werk met dat van Van der Meer verwarren”, zegt de fotograaf in de Volkskrant.

Hollandse arrogantie
Van der Meer ontkent in de krant dat hij het werk van Van den Boom als leidraad heeft gebruikt. Hij vindt dat zijn collega-fotograaf zich deze stijl van fotograferen onmogelijk kan toe-eigenen. Het Rijksmuseum steunt hem daarin.

De Belgisch-Nederlandse fotograaf Van den Boom noemt het in de Volkskrant “pure Hollandse arrogantie” en hij eist dat de drie foto’s uit de tentoonstelling worden gehaald. Hij wil ook een schadevergoeding.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *