Francisca moet gaan antwoorden

SOAW-minister staat motie van wantrouwen te wachten

Jeanne-Marie-Francisca-225x300Willemstad – Tijdens de behandeling van de Statenvergadering over het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, staat minister Jeanne-Marie Francisca een motie van wantrouwen te wachten. Dat heeft Statenlid Charles Cooper (MAN) gisteren tegenover deze krant bekendgemaakt.


Francisca was op 31 oktober in het parlement om zich daar te verantwoorden over de huidige situatie binnen haar ministerie.
Punten die hierbij aan bod zijn gekomen, zijn onder andere de directietop die nog steeds op non-actief is gesteld en de schorsing van het bestuur en de directie van de sociale werkplaats Fundashon Tayer Soshal Santa Martha.
De minister heeft op die dag, tot ongenoegen van velen, drie weken de tijd gevraagd om de vragen van de Statenleden te kunnen beantwoorden.
Volgende week zitten de drie weken erop en zal naar verwachting een vergadering worden opgeroepen waarin de SOAW-minister de vele vragen moet beantwoorden.
Deze motie zal worden ingediend door de MAN, maar zal hoogstwaarschijnlijk ook door de andere partijen van de oppositie worden gesteund.
Of de motie ook op de steun van de coalitie kan rekenen, is nog de vraag.
Statenlid voor PAIS, Eugène Cleopa, liet gisteren middels een persbericht al weten dat Francisca de eer aan zichzelf moet houden en haar ontslag moet indienen.
Fractievoorzitter Alex Rosaria van PAIS heeft gisteren laten weten de antwoorden van de minister tijdens de Statenvergadering te willen afwachten.

,,De Staten moet de minister in ieder geval de kans geven om uitleg te geven”

, aldus Rosaria die aangeeft dat hij afhankelijk van de antwoorden van Francisca kan beslissen of hij de motie van wantrouwen zal steunen of niet.
Wat voor de fractievoorzitter van PAIS in ieder geval duidelijk is, is dat er verandering moet komen in het beleid van SOAW.
Volgens Cooper is de situatie bij Tayer Soshal het hoogtepunt van ‘alles wat er mis is binnen het ministerie van SOAW’.
Vorige week vrijdag oordeelde het Gerecht in Eerste Aanleg dat minister Francisca haar besluit om het bestuur en de directie van Tayer Soshal op non-actief te stellen, moest opschorten.
Volgens de rechter was er geen grondslag voor dit besluit.

Francisca had in september het bestuur en de directie geschorst nadat zij klachten zou hebben binnengekregen van vermeende misbruik, mishandeling, diefstal en uitbuiting.
Dit had ze gedaan nadat zij, vergezeld door Statenleden van Pueblo Soberano Jaime Cordoba en Winnie Raveneau, een bezoek bracht aan de sociale werkplaats en de bestuursleden naar eigen zeggen de kans had geboden zich te verantwoorden.
Cooper is niet te spreken over de handelswijze van Francisca. Zijn partij zal dan ook de motie van wantrouwen indienen. ,

,Je stormt niet zomaar een stichting binnen zoals zij heeft gedaan.
Ik heb haar niet voor niets voor dief uitgemaakt; ze is naar de stichting gegaan, heeft de deuren op slot gedaan en de computers mee laten nemen.
Wat de rechter afgelopen vrijdag heeft geoordeeld, wist ik al vanaf het begin.
Je bent de minister van Arbeid. Je hoort arbeiders te beschermen en in plaats daarvan slacht je ze af. Francisca was fout bezig en na deze stunt resteert haar niets anders dan op te stappen”

, aldus het Statenlid. Sinds de uitspraak van het vonnis in de zaak van Tayer Soshal, afgelopen vrijdag, heeft deze krant alles op alles gezet om contact te leggen met minister Francisca, helaas zonder resultaat.

To Top

0 Reacties op “Francisca moet gaan antwoorden

  1. Ronald van Basteren

    Cooper: “Ik heb haar niet voor niets voor dief uitgemaakt”.

    Cooper hoe sta je dan tegenover de 18 doden per jaar van de Isla/PDVSA? Tja je zal hierop niet snel antwoorden want de hand die je te eten geeft bijt je niet zo snel. Maar intussen ben je wel mede verantwoordelijk. Je zat er als minister en deed gewoon niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *