FrieschDagblad | Iemand als Smokey woont ook onder ons

Ursel Smokey Sprott liet het leven op het Jacobijner Kerkhof | Leeuwarder Courant

Helpt u mee zoeken? De politie in Leeuwarden vroeg deze week hulp bij het vinden van een blanke man, 1,90 lang, beige jas, kort haar, met een petje op. En hij had een pitbull bij zich. Een signalement verspreid via Burgernet – een sms-oproep – was kennelijk voldoende om hem een dag later te vinden in verband met de gewelddadige dood van Ursel Cecilia, alias ‘Smokey’.

Kennissen van hem komen al dagenlang naar de boom op het Jacobijnerkerkhof waar hij is neergestoken. Zijn foto die op de boom is geprikt, laat een ‘jonge Smokey’ zien als een uitbundige jongeman met sporen van een getekend leven. Hij was teruggekeerd uit Curaçao waar hij is opgegroeid en waar hij een vrouw met vier kinderen achterliet. Hij had geen baan.

Het verhaal van zijn dood viel weg bij de massale en nationale aandacht die er was voor het verdwijnen van Anne Faber. Het lichaam van deze jonge vrouw werd donderdag teruggevonden bij Zeewolde. Gebroken sprak haar oom de pers toe. Ministers spraken hun leedwezen uit. Kranten publiceerden gedetailleerde kaarten waar de zoektocht naar haar lichaam op uitgestippeld stond; media hadden zelfs een helikopter afgehuurd om te kijken waar de politie zocht. Hoe waarachtig was al die aandacht? Waar houdt oprechte betrokkenheid op en waar gaat het over in sensationeel voyeurisme, glurend naar andermans leed? Van de verdachte die het lichaam van Anne Faber heeft gewezen, weten wij dat hij een veroordeelde zedendelinquent op proefverlof is. Kunnen we iemand de schuld geven aan haar dood? Bij de dood van Anne is nationale betrokkenheid gekomen, vanwege haar verdwijnen, maar ook voor wie ze is: een jonge vrouw in de kracht van haar leven die even een rondje ging fietsen.

De doodgestoken Ursel kreeg veel minder media-aandacht. Zijn verhaal leest als een leven in een sociaal kansarme omgeving, ontworteld van eigen cultuur en taal. Wat hem daar dinsdagavond bij de Grote Kerk bracht zullen we niet weten. We weten nog niets van de pitbullman.

De gedachte kan opkomen – en sommigen zeggen het ronduit – dat zulke steekpartijen als in Leeuwarden nu eenmaal gebeuren in bepaalde circuits. Daar kun je dan je schouders over ophalen. Maar dat zegt vooral iets over ons zelf. Wij kennen de wereld van Ursel niet. We zijn mijlenver verwijderd van deze Antilliaanse jongeren zonder inkomen en dikwijls zonder vaste verblijfplaats. Terwijl ze onder ons wonen en zwerven. Welke sociaal-maatschappelijk segregatie en armoede gedogen wij? Wat doen we om de grondoorzaken te achterhalen.

In de Bijbel staat hoe God het verlorene zoekt, het afgedwaalde terugbrengt en de gebrokene verbindt. Hij vraagt hiervoor ook ons te helpen bij het zoeken. HB

Bron: Fries Dagblad

3 Reacties op “FrieschDagblad | Iemand als Smokey woont ook onder ons

 1. Kom maar op Lawitz, zoals nerd Enri zei: ‘ be afraid, I’ll take no prisoners’.

  Of was dat Drechi?

 2. @Hans: is je vrouw soms net weggelopen of was ze al langer vertrokken?

  Ik denk dat jij mijn nieuwe Enri wordt.

 3. Ursel was een geweldige vent, 100% integer en met een full time baan.

  Ik bedoel het tegenovergestelde, maar dat zou door de KKC comment polis net als vorige week verwijderd worden.

  Echt, de KKC comment polis, overgevoelig voor de racisme kaart, zou in Pyong Yang of Habama niet misstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *