Geen 9 procent ob op computers

computers-kindWILLEMSTAD — Het Kennisplatform Curaçao heeft in een brief aan de Raad van Ministers bezorgdheid geuit over de aanstaande invoering van 9 procent omzetbelasting (ob) op computers. Het kenniscentrum wil juist dat computers ob-vrij worden gemaakt.

In het kader van de differentiatie van de ob zullen per 1 maart onder meer ‘luxe producten’ een ob-tarief van 9 procent krijgen, terwijl enkele basisbehoeften onder een nultarief zullen vallen.
De overheid beschouwt een computer als een luxe product, maar het Kenniscentrum is het daar niet mee eens.
In de brief, geschreven door voorzitter Maurice Adriaens, staat dat ‘in het streven naar een duurzame sociaal-economische ontwikkeling er geen belemmering kan zijn tot toegang, delen en verwerking van informatie.
Alle ICT-apparatuur (inclusief communicatie- en randapparatuur) moet in dit kader ook gezien worden als ‘basis-levensbehoefte’, die voor iedereen toegankelijk moet zijn, en niet als luxe artikel’.
Adriaens betoogt verder dat ‘er veel inspanningen worden geleverd om de ontwikkeling van Curaçao als regionale hub onder meer op het gebied van data en media te stimuleren, waarbij het aantrekken van internationale projecten en initiatieven, zoals datacenter CTEX, waarvoor de overheid reeds haar steun heeft uitgesproken, van essentieel belang zijn.

De verhoging van de ob naar 9 procent is ons inziens in strijd met dit belang.’
Daarnaast wordt aangestipt dat een verhoging van de ob op dit soort artikelen de ‘digital divide’ tussen arm en rijk alleen maar zal vergroten, wat in strijd is met de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.
Verder zou de verhoging van de lasten de ontwikkeling van het onderwijs niet ten goede komen.
Het Kenniscentrum wil de regering in overweging geven om juist de ob voor computers helemaal af te schaffen, en meldt dat er in 2000 al een nultarief voor de invoerrechten op computers werd ingevoerd.

“Deze investering zal de duurzame sociaal-economische ontwikkeling van ons eiland ten goede komen en de literatuur laat zien dat dit ook een positief effect heeft op de inkomsten van de overheid.”

 

 Op de knieën

MFK-Statenlid Monique Koeyers-Felida had vanochtend een dramatisch verzoek voor het kabinet- Hodge.

“Ik ben bereid om op mijn knieën te gaan als jullie afzien van de ob op computers. Introductie van ob op computers zal vergaande gevolgen hebben voor onderwijs op het eiland. Dit kan gewoonweg niet”

, aldus het Statenlid vanochtend.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *