Geen misdrijf VDC-top tegen IT-employee

WILLEMSTAD — Tegen de netwerkbeheerder van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) zijn door de toenmalige, tijdelijke top van deze dienst geen strafbare feiten begaan. Dat meldde interimhoofdofficier van justitie Heiko de Jong in een brief eind september aan de medewerker en andere betrokkenen.

Woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie bevestigt het bestaan van deze brief. De strekking ervan luidt dat de Landsrecherche een uitgebreid feitenonderzoek heeft gedaan naar aanleiding van de aangifte van de netwerkbeheerder.
Deze voelde zich geïntimideerd en bedreigd en is volgens eigen zeggen begin dit jaar tegen zijn wil vastgehouden door de toenmalige leiding van de VDC.
Het onderzoek van de Landsrecherche heeft aangetoond dat er geen sprake is geweest van strafbare feiten.
Zo is de IT-employee inderdaad naar een hotel gegaan voor een gesprek, maar hij had die kamer later ook kunnen verlaten.
Alleen durfde hij dat niet, uit angst voor zijn baan.
De door de man gevoelde dreiging en dwang hebben volgens het OM – na het feitenonderzoek door de Landsrecherche – echter geen strafrechtelijke duiding, er is geen aanleiding voor verder onderzoek.
De medewerker werd later op non-actief gesteld, nadat hij eerder al ziek werd wegens stress.

Behalve de aangifte eind januari bij het OM, stapte de man ook naar Ombudsman Alba Martijn. Haar verslag maakte melding van ondervraging van de netwerkbeheerder door Colombiaanse functionarissen.
Dit zou gebeurd zijn in opdracht van het voormalige interimhoofd van de VDC, Frank Calmero, en zijn opvolger Michael Römer.
Volgens de IT-employee zou hij gedwongen zijn om interne informatie van de VDC naar buiten te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *