Geen ob-verhoging voor computers

laptopsWILLEMSTAD — De omzetbelasting (ob) op computers wordt niet verhoogd. Dit garandeerden premier Daniel Hodge (PS) en Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) afgelopen zaterdag tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten. In eerste instantie was het de bedoeling dat de ob op computers per 1 maart van 6 naar 9 procent verhoogd zou worden.

De ob-verhoging op computers, laptops en andere randapparatuur maakt deel uit van de ob-differentiatie die de regering per 1 maart wilde invoeren.
Deze differentiatie gaat ervan uit dat de ob voor luxeproducten en goederen die slecht zijn voor het milieu en de volksgezondheid van 6 naar 9 procent zou worden verhoogd.
Tijdens de begrotingsbehandeling kwam er vanuit de oppositiebankjes forse kritiek op dit voornemen van de regering.
Ook de eigen coalitiepartijen hadden er bij de regering op aangedrongen om nogmaals naar deze zaak te kijken.
De kritiek op het voorstel kwam er niet alleen van binnen de Staten.
Ook het Kennisplatform Curaçao had in een open brief aan de regering aangedrongen om af te zien van de verhoging en zelfs een nultarief voor computers te overwegen.

Tijdens de beantwoording van de vragen gesteld in de tweede vragenronde van de Staten, gaf Jardim toe dat de regering van de verhoging had afgezien.
De regering zal volgens de Financiën-minister alternatieven gaan bestuderen om de verhoging, die nu niet doorgaat, te compenseren.
Tijdens zijn eigen interventie in de Staten gaf premier Hodge toe dat de regering vanuit de gemeenschap vele reacties had gekregen op de voorgenomen ob-verhoging voor computers.

“Wij hebben talloze telefoontjes en sms’jes gekregen. Wij hebben hiernaar geluisterd”

, aldus de PS-premier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *