29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Geen preventie tegen verspreiding van gevaarlijke diersoorten op Curaçao

HomeMediaGeen preventie tegen verspreiding van gevaarlijke diersoorten op Curaçao
Een eekhoorn in de tuin is een opvallend beeld op Curaçao - Foto |  ©Hubert de Palm
Een eekhoorn in de tuin is een opvallend beeld op Curaçao – Foto | ©Hubert de Palm

WILLEMSTAD – Op Curaçao krioelt het van de problematische dieren en virussen. De lionfish, de Cubaanse boomkikker, de red palm weevil, de agave weevil en chikungunya. Het zijn acute voorbeelden van dier- en virussoorten die de afgelopen jaren Curaçao hebben bereikt en zich hier hebben verspreid.

Expert op het vlak van invasieve soorten Gerard van Buurt zegt bovendien dat bewoners van de wijken Santa Catharina en in de omgeving van Fuik regelmatig rode eekhoorns zien. Boa constrictors zijn in de omgeving van Sint Joris gespot en gevangen. Op sociale media worden regelmatig foto’s gepost van vreemde dieren die in het wild of in tuinen worden gesignaleerd.

Giftige kikker
Sommige van die uitheemse diersoorten kunnen gevaarlijk zijn. De Cubaanse boomkikker heeft een licht giftige afscheiding op de huid. Dat gif kan dodelijk zijn voor honden en katten als ze de kikker opeten. Mensen krijgen branderige ogen en allergische astma aanvallen als ze het beestje aanraken.

Die kikker is de afgelopen paar jaar flink verspreid. Van Buurt zegt dat op Curaçao een melding kwam uit Barber.

“In de regentijd zitten de kikkers ook in de mondi. Bij droogte worden ze de mondi uitgejaagd”, zegt Van Buurt.

Er zijn naar verluidt al honden gestorven omdat ze een kikker hadden doodgebeten.

In de wijk Cas Grandi horen de mensen een waar concert van deze kikkers in de rooi. Nu het droog is zitten de reptielen in hun tuin. Ook wijken als Julianadorp, Mahaai en Mahuma zitten de kikkers.

“Het is een kwestie van tijd voordat er meer meldingen uit Banda Bou komen. Ze zitten tussen de planten en zo worden de dieren overal heen vervoerd”, zegt Van Buurt.

Rapport invasieve soorten
In 2012 verscheen het rapport ‘Introduced agricultural pests, plant and animals diseases and vectors in the Dutch Caribbean’, van het onderzoeksinstituut Imares. De publicatie geeft in een ‘alarmlijst’ een indrukwekkend overzicht van de plagen die Aruba, Bonaire en Curaçao hebben bereikt en die voor landbouwproblemen, plant- en dierenziekten, parasieten en overdragers zorgen.

Voorbeelden zijn de verroaxmijt die bijen infecteert, de Aedes aegypti die het denguevirus en het chikungunyavirus overdraagt en potentieel ook gele koorts. Het rapport geeft aan dat de mug niet alleen inwoners maar ook toeristen tot last is.

“Naast een gezondheidsrisico veroorzaakt de mug ook hoge zorgkosten en hoge kosten aan bestrijding door overheid en privé personen. De economische impact loopt in de miljoenen”, meldt het rapport.

Het rapport waarschuwt ook voor dodelijke Afrikaanse bijen, vuurmieren, tekensoorten die de ziekte van Lyme overbrengen maar ook verschillende andere ziekten.

Het Carmabi Marine Research Center is op zijn beurt bang voor twee potentiële marine invasieve soorten die ‘op de deur kloppen’: Didemnum perlucidum, een zogenaamde zakpijpensoort, en een zacht koraal van het geslacht Xenia. Beiden staan bekend om hun snelle voortplanting en overwoekeren koraalriffen die al verstoord zijn.

Wetgeving
De noodzaak om snel duurzame maatregelen te treffen wordt blijkbaar steeds groter, maar de nieuwe wet betreffende invasieve soorten, waarvoor begin 2013 een commissie werd opgesteld bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, is nog altijd niet klaar of goedgekeurd.

Door Michelle da Costa Gomez

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ja die kikkers hebben wij ook gehad/ zelfs in de stoppenkast ( stroom ging weg) en in de hekmotor!
    Ik zou wel willen dat er een paar van die mooie eekhoorns bij ons in de tuin zaten, dus dat is gewoon gezellig… Ik zou ze wel voeren en gezellig kopje koffie drinken en genieten van de natuur…effe ontspannen en me niet meer druk maken over hoe we ons hoofd boven water moeten houden / je mag ze ge rust hier loslaten of in het kabouterbos dat zou gezellig zijn….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties