Gefronste wenkbrauwen Tweede Kamer over motie gouverneur

Tweede Kamer kregelig over gebrek aan inzicht in risico’s overheids-nv’s

Gefronste wenkbrauwen Tweede Kamer over motie gouverneur

DEN HAAG — De PvdA en VVD hebben hun bedenkingen bij de moties die gisteren door de Staten van Curaçao zijn aangenomen en dan met name de motie die de inspraak van de gouverneur bij benoemingen van ministers moet beperken. Parlementariërs van de twee coalitiepartijen vinden dat de Staten beter de strijd tegen corruptie en fraude kunnen steunen.

“Ik heb het voorstel nog niet gezien, maar uiteindelijk mag Curaçao zelf beslissen of ze de Staatsregeling willen wijzigen, al is er wel een tweederde meerderheid voor nodig”,

aldus PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar.

“Maar de motie houdt natuurlijk verband met de aanwijzing aan St. Maarten en wekt de indruk dat de Curaçaose Staten vinden dat mensen die zich schuldig maken aan fraude, gewoon premier kunnen worden. Dat is jammer. Die energie had waarschijnlijk op een betere manier kunnen worden besteed”, zei Van Laar.

Ook VVD’er André Bosman vindt dat Curaçao zich beter kan bezig houden met de strijd tegen corruptie.

“Ik snap wel waarom de heer Schotte met dit voorstel is gekomen, want hij is bang dat een vergelijkbare aanwijzing op hem van toepassing zal zijn als hij zijn partij ooit weer stemmen gaat winnen. Maar die beweging is tegengesteld aan wat logisch is. Mensen zouden juist openheid van zaken moeten geven omdat ze niets te verbergen hebben, in plaats van de boeken verder te sluiten.”

Bosman wijst op de noodzaak van een tweederde meerderheid voor een wijziging van de Staatsregeling.

“Het raakt ook het Koninkrijk, dus de Rijksministerraad zal hier ook iets over zeggen.”

D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi, de parlementariër die herhaaldelijk vraagtekens plaatste bij aanwijzingen door de Rijksministerraad, was vanmorgen niet bereikbaar voor een reactie. Ze gebruikt het herfstreces voor een werkbezoek aan Mali, maar is wel bereid na terugkomst te reageren.


Emmanue
l

Bosman bevestigde vanmorgen overigens ook dat hij een brief heeft gekregen van de advocaat van DP-Statenlid Cornelius de Weever, die zou zijn omgekocht door de United People’s partij. De Weever beschuldigt hem onder meer van laster.

Bosman zegt dat hij de brief eerst binnen de partij wil bestuderen, dus vermoedelijk pas na het herfstreces.

“Maar het feit dat ze me de mond proberen te snoeren, is misschien een indicatie dat ik op de juiste weg ben.”

Bosman verwijst in dat verband ook naar de bekentenis van NA-Statenlid Christopher Emmanuel. Afgelopen maandag verklaarde hij zelf dat hem 2 miljoen dollar was geboden om verder te gaan als onafhankelijk Statenlid.

“Ze kunnen heel erg boos worden als wij iets zeggen in Nederland, maar het klopt dus blijkbaar wel”, aldus Bosman.

Ook SP-Tweede Kamer Ronald van Raak noemt de bekentenis van Emmanuel in een artikel van internetsite thepostonline.nl. Volgens de SP’er Raak is het een moedige stap, waarbij Emmanuel de aanwijzing mogelijk als steun ervaart in de strijd tegen corruptie.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *