Geldstromen naar belastingparadijzen blootgelegd

Door:  Redactie Versgeperst –

Versgeperst.com Versgeperst trust obderzoek NIEUWS ICJJ Curaçao corruptie belastingparadijs  tax havenCURAÇAO – De gegevens en financiële details van meer dan 120 duizend trustkantoren zijn door een lek openbaar geworden. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), heeft de gegevens, waarin grote namen in de politiek en zakenwereld voorkomen, vandaag naar buiten bracht.

De grote namen maken volgens de gegevens gebruik van trustkantoren in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden. Het ICIJ wist de hand te leggen op 2,5 miljoen bestanden, waaronder e-mails en grootboeken. De bestanden legden niet alleen bloot wie waar een geheime rekening heeft, maar geven mogelijk ook inzicht in de locatie van verdwenen geld. Zo is de oudste dochter van de overleden Filipijnse ex-dictator Ferdinand Marcos begunstigde van een trustkantoor op de Maagdeneilanden. Filipijnse autoriteiten zijn nu benieuwd of Marcos hier zijn door corruptie verkregen vermogen stalde.

Biljoenen
Trustkantoren die vennootschappen beheren zijn populair vanwege de fiscale voordelen en anonimiteit die ze bieden. Het blijkt echter moeilijk aan te geven hoeveel geld erin is weggezet. Volgens een studie van een voormalig econoom bij adviesbureau McKinsey gaat het wereldwijd om een bedrag tussen de 21 en 32 biljoen dollar (16 tot 25 biljoen euro).

Onderzoeksjournalisten
Verschillende onderzoeksjournalisten en media hebben de afgelopen vijftien maanden geholpen met het uitpluizen van de belastende bestanden. Namens Nederland heeft dagblad Trouw hieraan meegewerkt. De ICIJ twitterde vanmiddag dat er snel meer gegevens worden bekendgemaakt, waaronder mogelijk namen. Of er Nederlanders tussen zitten, is nog niet duidelijk.

© Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *