Geomaly Martes voorzitter Hoofdstembureau

WILLEMSTAD — Geomaly Martes, directeur van overheidsaccountantsbureau Soab, is vanochtend akkoord gegaan met zijn benoeming tot voorzitter van het Hoofdstembureau, het bureau dat de verkiezingen organiseert. Dat bevestigt Martes desgevraagd tegenover deze krant. Morgen worden de overige vier leden en drie plaatsvervangende leden bekendgemaakt. De eerstvolgende verkiezingen vinden plaats op 19 oktober.
Het Hoofdstembureau heeft ongeveer tweeënhalve maand de tijd om de verkiezingen voor te bereiden. Met de nieuwe autonome status van Curaçao is er een nieuw kiesreglement in werking getreden.
Zo is de functie van de gezaghebber als voorzitter van het Hoofdstembureau komen te vervallen. Wel is er een rol weggelegd voor de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, maar deze zal geen deel uitmaken van het team van het Hoofdstembureau.

Hierdoor opereert het Hoofdstembureau onafhankelijk van de politiek.
Martes: “De rollen zijn duidelijk in de wet opgenomen. Er is een directe scheiding tussen het Hoofdstembureau en de regering.”

Er zijn verschillende formele stappen die op korte termijn genomen moeten worden, waaronder de vaststelling van de zittingsplaats van het Hoofdstembureau.

Waarschijnlijk zal Kranshi als zittingsplaats worden aangewezen”, zegt Martes. “De eerste belangrijke stap is de kandidaatstelling op 31 augustus. Deze week wordt de officiële publicatie geplaatst. Ook moet het kiesregister worden afgesloten. Personen die zich op Curaçao hebben gevestigd tot een bepaalde datum mogen dan op 19 oktober stemmen.”

Bij de komende verkiezingen zal weer ouderwets met papier en potlood worden gestemd. Dat was ook het geval bij de laatste Eilandsraadsverkiezingen in augustus 2010. De verkiezingen van 19 oktober worden gehouden omdat het huidige kabinet niet meer steunt op een meerderheid in de Staten. Vorige week vrijdag diende het kabinet zijn ontslag in bij de gouverneur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *