Gevangenisstraf geëist tegen chauffeur fataal ongeluk EEG-weg

Ooggetuigen reageren geschokt op het ongeluk.

Ooggetuigen reageren geschokt op het ongeluk.

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie eiste gistermiddag dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, tegen de Haïtiaanse man M.F. (33), verantwoordelijk voor de eerste verkeersdoden van dit jaar.

Het OM heeft rekening gehouden met de deskundigenrapporten waaruit blijkt dat F. verminderd toerekeningsvatbaar is.

Het ongeluk vond plaats ter hoogte van de weg die leidt naar de haven van Piscadera. De verdachte, die een Volkswagen Beetle bestuurde, reed over de EEG-weg in de richting van Bándabou. Hij was op de andere weghelft bezig auto’s in te halen. Ter hoogte van de ingang naar Piscaderabaai botste hij op een Suzuki Alto met daarin de Nederlandse familie, die in tegengestelde richting reed.

Hendriksen overleed ter plekke. Zijn echtgenote werd zwaargewond opgenomen in het Sehos en bezweek later aan haar verwondingen. Ook hun zesjarige zoontje kwam in het ziekenhuis terecht, waar een teen van hem afgezet moest worden, aldus de officier. Het jongetje werd later opgevangen door nabestaanden van het echtpaar.

De slachtoffers waren de eerste twee verkeersdoden van dit jaar. Naast de gecombineerde gevangenisstraf, eiste Schoop geldboetes van ruim 300 gulden of vijf dagen hechtenis als hij niet betaalt, voor het rijden zonder geldig rijbewijs en 450 gulden (of tien dagen hechtenis) omdat de auto niet verzekerd was.

De officier wil dus dat het F. 36 maanden verboden wordt om auto te rijden. Hij heeft momenteel geen rijbewijs, maar Schoop houdt er rekening mee dat hij misschien in de toekomst wel een rijbewijs zal halen. Als de rechter conform zijn eis deze straf oplegt, zal dan zijn rijbewijs voor 36 maanden worden ingetrokken.

F. trachtte gisteren uit te leggen niet te hebben geweten dat de auto niet verzekerd was, omdat hij de auto had geleend. Schoop verduidelijkte dat hij dat als chauffeur eerst had moeten controleren. Daar komt nog bij dat F. al zeker zes maal eerder werd beboet voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Navraag bij Bureau Rijbewijzen wijst tevens uit dat nooit aan hem een rijbewijs werd afgegeven, aldus Schoop.

F. legde uit dat hij wel een Haïtiaans rijbewijs had, dat hij in 2012 kwijt is geraakt. De verdachte benadrukte verder wel bekend te zijn met de verkeersregels en -borden op het eiland, maar dat hij het inhaalverbod bij de kruising met de Veerisweg niet heeft gezien.

Daarnaast beweerde F. gisteren dat hij niet meer aan het inhalen was, toen de huurauto van het stel tegen zijn auto botste.

“Ik voegde achter een groene Toyota in, nadat ik een Polo (Volkswagen, red.) had ingehaald. De chauffeur van dat groene voertuig dacht kennelijk dat ik hem zou inhalen en hij remde af. Ik moest hierdoor ook snel afremmen, waardoor mijn auto draaide en op de andere weghelft terechtkwam, op het moment dat de Suzuki Alto naderde.”

Officier Schoop wees hem op het feit dat, indien dit scenario klopt, zijn auto dan schade aan de rechterzijde moest hebben en dit was niet het geval. Daarnaast haalde de officier diverse getuigenverklaringen aan om te bewijzen dat F. ‘hoogst onvoorzichtig’ en met meer dan 70 kilometer per uur heeft gereden en auto’s inhaalde (ook bij een flauwe bocht), terwijl hij geen goed zicht had op de tegenliggers. Hierdoor is hij verwijtbaar, aldus Schoop.

Zoals alle verdachten die terechtstaan, had F. aan het einde van de behandeling van de zaak de kans om het laatste woord te voeren. Hij gaf aan dat hij ‘als mens’ heel veel spijt heeft voor wat de familie is overkomen. Hij heeft zelf drie kinderen, twee in Haïti en een op het eiland, waarvoor hij moet zorgen en verzocht de rechter hiermee rekening te houden. Daarnaast benadrukte hij het ongeluk niet opzettelijk te hebben veroorzaakt.

De rechter heeft twee weken nodig om zich over de strafmaat voor de man te buigen. Het vonnis wordt in de middaguren van 13 juni uitgesproken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *