Gevluchte Winklaar opgepakt

liomar winklaar

Gevluchte Liomar Winklaar (26) opgepakt

WILLEMSTAD — Het Arrestatie- team (AT) heeft gistermiddag de gevluchte Liomar Winklaar (26), alsmede zijn vader en een vriendin aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats bij zijn ouderlijk huis in de buurt van Papaya, waarbij de politie zelfs een gericht schot loste op de auto van de vader.

Die raakte daardoor gewond, aldus de politie. Winklaar moet een gevangenisstraf van 24 jaar uitzitten voor een dubbele moord, gepleegd in 2005.

De 25-jarige vrouw X.M.A.O. was samen met Winklaar bij de woning aanwezig en werd als ‘helper’ van de man gearresteerd. Ook zijn vader Liomar S. Winklaar (52) werd aangehouden onder meer voor poging tot doodslag op een van de AT-agenten. De politie legt uit:

“Een familielid kwam in een pick-up aanrijden, op het moment dat de voortvluchtige Winklaar aangehouden werd. De agenten van het AT droegen hem op te stoppen, maar in plaats daarvan reed hij in op één van de agenten. Hierop schoot de agent gericht op het voertuig. De kogel raakte de ruit, waardoor de man door glasscherven gewond raakte aan het gezicht.”

De man werd ter plekke behandeld door het ambulancepersoneel en vervolgens in de boeien geslagen, voegt de politie daaraan toe. Na de aanhoudingen doorzocht het team de woning en trof in een tas een vuurwapen (kaliber 38) en enkele scherpe patronen aan. Winklaar vluchtte op 15 mei uit de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), samen met medegedetineerde Eni Carmelia, die tot negen jaar werd veroordeeld voor onder meer drie verkrachtingen. Carmelia werd vijf dagen later opgepakt, samen met zijn broer Sherlendo, die in april uit de jeugdgevangenis was gevlucht.

De twee gevangenen hebben voor de uitbraak gebruikgemaakt van een lange plank die vanaf de werkplaats op de gevangenismuur werd geplaatst. Zij waren in de werkplaats bezig met hun training als timmerman, waar onder meer houten meubels worden gemaakt. Daarvoor hadden zij twee gevangenbewaarders zwaar mishandeld en vastgebonden.

Inmiddels zijn er extra maatregelen genomen. Meer gevangenbewaarders worden ingezet en het aantal gedetineerden, dat tegelijkertijd resocialisatietrainingen in de werkplaats mag volgen, werd verminderd.

Onderzoek

Zoals bekend wordt het managementteam, en directeur Urny Floran in het bijzonder, vooralsnog door de minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) verantwoordelijk gesteld voor deze uitbraak, in afwachting van de resultaten van een ingesteld onderzoek. Dit heeft Navarro ook aan het team bekendgemaakt tijdens een vergadering eind vorige maand, waarbij de minister ook zijn eisen aan hen voorlegde.

Zo moet de directie beter overwegen wie allemaal deel mogen nemen aan de resocialisatieprojecten in onder andere de werkplaats in SDKK.

“De voorwaarden waaraan de gedetineerden moeten voldoen om aan die projecten deel te kunnen nemen, moeten dus ook worden herzien”,

zei Navarro eerder tijdens de wekelijkse persconferentie in Fòrti. De minister heeft tevens een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren, met als eerste doelstelling het in kaart brengen van alles wat heeft bijgedragen aan de uitbraak. Uit dat onderzoek moet dus ook blijken welke van de drie leden van het managementteam uiteindelijke verantwoordelijk is/zijn.

Of dit onderzoek nog loopt is onduidelijk. Minister Navarro is in verband met een werkbezoek aan China niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Gevluchte Winklaar opgepakt

  1. Ja, belachelijk een werk bezoek in china????
    zeg maar rustig een snoepreisje, die het volk veel geld gaat kosten.
    PAIS blijkt net zo een achterlijk bestuur te hebben als PS.

  2. Je vraagt je af wat een minister van Justitie in China te zoeken heeft. Gevangenissen inspecteren?
    Het moet niet gekker worden. Laat hij eerst hier orde op zaken stellen.
    Vreemd dat een Rosaria dit allemaal maar normaal vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *